Hovedinnhold

Kritisk til obligatorisk underlivssjekk

SVs Olav Gunnar Ballo mener det er unødvendig å innføre obligatorisk underlivssjekk av alle jentebarn.

Denne saken handler om:

SKEPTISK: Olav Ballo (SV) mener det er unødvendig å underlivssjeke alle småjenter for å avdekke kjønnslemlestelse. Foto: Frode Hansen/VG
SKEPTISK: Olav Ballo (SV) mener det er unødvendig å underlivssjeke alle småjenter for å avdekke kjønnslemlestelse. Foto: Frode Hansen/VG

Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) mener obligatorisk underlivssjekk vil kunne forebygge kjønnslemlestelse og forhindre at yngre søsken blir offer for det samme overgrepet. Også SVs Heikki Holmås åpnet denne uka for forslaget, men får ikke støtte av partikollega og lege Olav Gunnar Ballo.

- Det er meningsløs ressursbruk at alle skal sjekkes, fordi et fåtall står i fare for å bli omskåret, sier Ballo til Klassekampen.

Ballo foreslår isteden at barn kalles inn til undersøkelse hvor helsepersonell stiller som sakkyndige hvis det er grunnlag for mistanke. Han mener foreldre kan anmeldes hvis barnet ikke stiller.

- Slik undersøker vi ved andre overgrep i dag, sier Ballo.
Før sommeren vil regjeringen legge fram en handlingsplan mot kjønnslemlestelse.

Rådet for legeetikk mener at en sjekk av alle jentebarn for å oppdage kjønnslemlestelse mangler medisinsk grunn og derfor er uetisk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse