Hovedinnhold

Sommertips til gravide

STOR OG TUNG: Dersom du er gravid nå bør du beskytte deg ekstra mot solen. Foto: Scanpix
STOR OG TUNG: Dersom du er gravid nå bør du beskytte deg ekstra mot solen. Foto: Scanpix
Er du gravid eller skal du føde i løpet av sommeren? Her får du noen gode råd for hvordan du kan takler solen, flyreisen og sommerheten.

Å være gravid om sommeren er stor stas, men trykkende varme og mye sol kan gjøre siste del av svangerskapet tungt. Våre beste reisetips finner du her:

- Svangerskapshormonene gir økt pigmentering i huden, derfor bør alle gravide være litt ekstra forsiktige med sola, råder jordmor Kari Normann ved Balderklinikken i Oslo.

Uavhengig av soling får de fleste gravide mørkere farge rundt brystvorten, og en brun stripe nedover fra navlen, tidlig i graviditeten. Mange opplever også å bli brunere over hele kroppen mens de venter barn.

- Noen får skjemmende, brune flekker i ansiktet og på kroppen. Det er pigmentflekker og de forsvinner dessverre ikke. Mange blir derfor redde for å sole seg i det hele tatt, men det er det ingen grunn til. Oppsøk skyggen og benytt gjerne en hvit, sval T-skjorte midt på dagen, sier Normann.

Og selv på varme dager er det viktig å få i seg nok mat og drikke.

Åreknuter

Gravide er generelt mer utsatte for åreknuter på grunn av det store trykket i bukhulen. Dermed blir det vanskeligere for blodet å sirkulere skikkelig. I varmt vær blir det ofte verre. Alt utvider seg i varmen, også åreveggene. I tillegg blir man ofte bedagelig når det er varmt, og beveger seg lite.

- Mitt beste råd er å sitte med beina høy hevet i fem til ti minutter noen ganger om dagen. Når beina heves høyere enn hjertet tømmes blodårene spesielt gunstig. Dersom du står mye i jobb, sørg for å bevege på beina så mye som mulig, sier hun.
Et annet råd er å kjøle ned beina i kaldt vann enten med dusjing eller vassing i kaldt vann.

Flyreiser

Det har blitt veldig vanlig for kvinner å fly mens de er gravide. Det gjelder både fritidsreiser og reiser i forbindelse med jobben. Generelt er det ikke farlig å fly for en frisk gravid kvinne

- Men skal du ut og reise bør du være ekstra forsiktig med hevelser i beina. Det beste er å kjøpe en kompresjonsstrømpe som du har med på hele reisen. Det kan også være lurt å gå litt i midtgangen, slik at du unngår å bli helt stiv, ifølge Normann.

Det anbefales for øvrig å ta kontakt med reiseforsikringsselskapet, før flyreisen, for å få informasjon om hva som dekkes hvis uhellet skulle være ute og du blir syk under en flyreise eller i utlandet.

- Husk uansett å ha med deg helsekortet for gravide samt det europeiske helsetrygdekort. Sistnevnte får man ved henvendelse til trygdekontoret, sier flylege Andrea Berz i Lommelegen.

Flere spørsmål om graviditet?

Saken er skrevet av helsenettstedet Mozon.no

VGNett tar ikke ansvar for innholdet i eksterne saker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse