Hovedinnhold

Sekkesjekk før det ringer inn

Feil skolesekk kan gi barna ryggplager og hodepine. VG hjelper deg å velge rett sekk til skolestart.

Denne saken handler om:


Her finner du VGs SEKK-TEST


«God morgen Norge»s kiropraktor Jan Eric Arnesen har sett konsekvensene av feil sekkbæring, eller feil sekk.

- Jeg behandler forbausende mange barn med ryggplager. Men enda flere barn har skulderplager, og det resulterer ofte i hodepine, forteller han. Han anbefaler derfor foreldre å ta med barnet til butikken for å prøve ut hvilken sekk som sitter best på ryggen.

- Den største feilen mange foreldre gjør når de skal kjøpe skolesekk, er at de ikke gjør det samme som når de kjøper sko - de tar ikke med barnet i butikken og prøver sekken. La barnet sette på seg skolesekken i butikken, putt noe tungt oppi og se hvordan sekken fungerer på barneryggen i praksis, oppfordrer kiropraktoren.

VG tok med Jan Eric Arnesen og 11-åringen Anders Kreppen fra Trøgstad for å teste skolesekker i skolegården. Vi har testet «nummer to-sekken», sekken barnet trenger fra 4. til 7. klasse, når den gamle fra 1. klasse er utslitt eller er blitt for liten.

- Jeg synes det er viktig at sekken er god å ha på, men den bør se litt tøff ut også, synes Anders.

11-åringen skal opp i 6. klasse, og begynner å få mange bøker han må ha i sekken. Noen farlige feil uansett alder er om barna har for stor sekk eller putter for mye i sekken. Barn bør nemlig ikke bære mer enn cirka en tiendedel av sin egen kroppsvekt på ryggen.

- Jeg veier 34 eller 35 kilo, sier Anders.

- Da bør du iallfall ikke ha mer enn 4 kilo i sekken, mener Jan Eric.

Uansett om du skal kjøpe sekk til en 1.- eller 6.-klassing, bør du se etter de samme tingene. Tenk på at sekken skal være en skolesekk. For mange av sekkene som ikke kom så godt ut i vår skolesekktest, kan godt fungere bra i andre sammenhenger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse