Hovedinnhold

Psykolog: Fravær i skolen forplanter seg til jobb

SAMMENHENG: Psykolog Arnstein Mykletun mener at holdningen til fravær i skolen forplanter seg til yrkeslivet. Foto: Scanpix
SAMMENHENG: Psykolog Arnstein Mykletun mener at holdningen til fravær i skolen forplanter seg til yrkeslivet. Foto: Scanpix
Psykolog Arnstein Mykletun, som leder regjeringens ekspertgruppe om sykefravær, mener at holdningen til fravær i skolen forplanter seg til yrkeslivet.

Denne saken handler om:

Gruppens leder mener at barn og unges forhold til fravær er viktig for å forklare sykefraværet i arbeidslivet.

Les også:- Frafall fra skolen er sunt

- Hvis forventningene er at de må gå på skolen hver bidige dag, så vil det skape en vane og en holdning til fravær som de bærer med seg videre. Hvis de derimot overlates til å ta ansvar for egen læring, så vil kanskje de sterkeste tilpasse seg fordi de ser gevinsten langt fram i tid. Men de svakere vil trolig ta med seg problemer når det gjelder holdninger til fravær flere år fram i tid, og inn i arbeidslivet, sier Mykletun til Aftenposten.

Hvordan og hvorfor skal sykefraværet reduseres i Norge?Arnstein Mykletun svarte VG Netts lesere!

Les også:Bingovertene er Norges sykeste

Han tror derfor at et effektivt middel mot sykefravær i arbeidslivet kan være å stramme inn fraværsregimet i videregående skole.

Les også:Kan spare milliarder om flere fullfører skolen

- Det er slående at det ikke eksisterer noe særlig forskning når det gjelder dette med fravær i videregående skole, og at det ikke finnes nasjonale oversikter over fravær. Ekspertgruppen hadde dessverre ikke tid til å fordype seg i dette, men jeg tror det er lurt om noen går skikkelig inn i dette, sier Mykletun.

I dag er det hver enkelt skole som registrerer elevens fravær. Dette føres opp på vitnemålet i ungdomsskolen og i videregående skole. Skoleeierne bestemmer selv om fraværstallene skal rapporteres videre.

Les også:Politikere mener kommuner ignorerer sykefravær

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) er usikker på om det har noen hensikt å samle inn nasjonale oversikter over fravær. Hun er imidlertid enig med Mykletun i at det å forebygge fravær på skolen vil forhindre sykefravær.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse