Hovedinnhold

Ny studie: Eldre kvinner har bedre sex

- Man tør å være litt mer egoistisk på en positiv måte, sier norsk sexolog

BEDRE SEX: 806 kvinner har rapportert detaljer om sexlivet sitt til forskere fra University og California de siste 40 årene. Studiet viser at eldre kvinner får et bedre sexliv med årene. Foto: SCANPIX
BEDRE SEX: 806 kvinner har rapportert detaljer om sexlivet sitt til forskere fra University og California de siste 40 årene. Studiet viser at eldre kvinner får et bedre sexliv med årene. Foto: SCANPIX
(VG Nett) En ny studie viser at eldre kvinner har bedre sex, men det er ikke orgasmen som er det viktigste.

Denne saken handler om:

En studie gjort av Universitet i California viser at eldre kvinner blir mer fornøyd med sexlivet med alderen, skriver forskning.no.

Gjennom 40 år har 806 kvinner rapportert detaljer om sexlivet sitt til forskerne. Da kvinnene ble med i studien var de alle over 40 år og 63 prosent av dem hadde mistet menstruasjon.

At kvinnene ble mer fornøyd med sexlivet med alderen skyldtes ikke at kvinnenes partnere ble mer fokusert på partnerens orgasme.

- Kvinnene opplevde at følelsesmessig og fysisk nærhet til partneren kunne være mer viktig enn å få orgasme, sier undersøkelsens hovedforfatter, Susan Trompeter, klinisk professor ved University of California, i en pressemelding.

Tør å være egoistisk

Sexolog Eva Mohn tror eldre kvinner er mer fornøyde med sexlivet fordi man er tryggere på seg selv, kropp og egne følelser. Mens unge kvinner gjerne tilpasser seg mannen, tør eldre kvinner tenke på seg selv og støtter opp under egne behov og ønsker.

- Man tillater seg å være egoistisk på en positiv måte! Endelig tør man tenke på seg selv, da blir opplevelsen mye bedre, sterkere og større. Den viktigste nøkkelen er at man er litt egoistisk, sier Mohn.

SEXLOLOG: Eva Mohn. FOTO: MAGNAR KIRKNES
SEXLOLOG: Eva Mohn. FOTO: MAGNAR KIRKNES


Som studien viser tror også Mohn at berøring blir viktigere når man blir eldre, men hun mener at orgasme også fortsatt er viktig.

- Jeg vil tenke at det skal være rom for begge deler. Forskningen peker på at berøring blir viktigere når man blir eldre. Når man blir eldre må man jobbe mer for sluttresultatet, sier hun.

Seksual positivitet

FØRSTELEKTOR: Esben Esther Pirelli Benestad, førstelektor i sexologi ved Universitetet i Agder (UiA). Foto: Nicolai Prebensen
FØRSTELEKTOR: Esben Esther Pirelli Benestad, førstelektor i sexologi ved Universitetet i Agder (UiA). Foto: Nicolai Prebensen

Esben Esther Pirelli Benestad, førstelektor i sexologi ved Universitetet i Agder (UiA), synes ikke det er overraskende at studien viser at berøring er viktigere enn orgasme.

- Det viser tallene fra Norge også, det viktigste fra sex er opplevelse av intimitet og nærhet og at sex blir et uttrykk for kjærlighet. Ingen av disse motivene avhenger av orgasme.

Benestad tror noe av grunnen til at kvinnene i studien fikk et bedre sexliv med årene er på grunn av holdningsendringer i kulturen.

- I hele den vestlige kultur har vi hatt en økning av seksual positivitet. Bunnlinjen i seksualitet er tillatelse. Den har også blitt bedre i USA, sier førstelektoren.

Dørstokkmila

I studien la de amerikanske forskerne spesielt merke til at 61 prosent var fornøyd med sexlivet sitt, til tross for at flere opplevde liten sexlyst.

Selv om unge kvinner har mer sexlyst enn eldre kvinner er ikke nødvendigvis sexen bedre, ifølge Mohn.

- Ungdommen får mye gratis, den sexlysten ligger der og tripper i kroppen din uten grunn. Da kan det godt være at den sexopplevelsen blir dårligere. Aktiviteten står ikke til forventningen. Men med erfaring blir innholdet mye bedre, sier sexologen.

Les også: Nordmenn får sexhjelp i Sverige

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse