Hovedinnhold

Norske jenter slurver med p-pillen

Forsker vil ha yngre kvinner over på spiral

PREVENTIV LØSNING: - Enkelte unge jenter tar abort tre-fire ganger, sier Aud Helén Jaavall, seksjonsleder ved de gynekologiske poliklinikkene ved Sykehuset Østfold. Her med prevensjonsmiddelet som en svensk forsker mener er løsningen på problemet: En spiral. Denne typen koster for øvrig 1150 kroner. Foto: Tom Egil Jensen
PREVENTIV LØSNING: - Enkelte unge jenter tar abort tre-fire ganger, sier Aud Helén Jaavall, seksjonsleder ved de gynekologiske poliklinikkene ved Sykehuset Østfold. Her med prevensjonsmiddelet som en svensk forsker mener er løsningen på problemet: En spiral. Denne typen koster for øvrig 1150 kroner. Foto: Tom Egil Jensen
FREDRIKSTAD (VG) P-piller er ingen garanti mot å bli gravid. En svensk forsker vil ha yngre kvinner over på spiral, for å unngå gjentatte aborter.

Denne saken handler om:


Til tross for et hav av tilgang på prevensjonsmidler, topper kvinner i alderen 20-24 år abortstatistikken både i Norge og Sverige. Den svenske forskeren Ingela Lindh gir feil p-pillebruk mye av skylden.

- Mange slutter med p-piller etter innfallsmetoden. De kutter ut pillen fordi de er redde for å gå opp i vekt, det blir slutt med kjæresten, eller de har lest en negativ artikkel om emnet, sier Lindh.

I en ny doktorgrad ved Sahlgrenska akademiet i Göteborg har Lindh undersøkt uplanlagte svangerskap, og registrert at det finnes kvinner som tar abort flere ganger. Hun fant ut at mange av gjengangerne på abortklinikkene brukte p-piller. Enkelte droppet også prevensjon.

Glemmer

I teorien er p-piller en effektiv prevensjonsmetode, men det skal ikke store sprang til før man er i faresonen: Oppkast, diaré eller at man rett og slett glemmer å ta pillen

For å få ned antallet aborter, foreslår derfor Lindh spiral. Plassert i livmoren, beskytter den lille plastdingsen mot graviditet i rundt fem år.

- Vi trenger mer aktiv behandling av kvinner som har gjennomgått en eller flere aborter. Det ville være lurt å ha konsultasjon rett etter en abort hvor man diskuterer fordeler og ulemper ved forskjellige prevensjonsmidler, og trekker frem spiral som et godt alternativ, sier jordmor og forsker Ingela Lindh.

Lindh går bort fra rådet om at yngre kvinner som ikke har født barn helst bør unngå spiral.

- Økt risiko

- Hvis man har skiftende seksualpartnere er det en økt risiko for underlivsbetennelse. Det er ikke selve spiralen som forårsaker underlivsbetennelsen, men de mikrobene man blir smittet av, som klamydia, sier Lindh.

Hun påpeker at man ikke kan bli steril av å bruke spiral. Men menstruasjonsblødningene kan bli lengre og kraftigere - unntaket er hormonspiral som har motsatt effekt.

- Kopperspiral er særlig nyttig for kvinner som ikke ønsker å bruke hormonell prevensjon, fremholder Lindh.

Anbefaler

Her til lands ble det utført vel 16.000 svangerskapsavbrudd i 2008, 908 flere enn i 2007. I Norge har Helsedirektoratet anbefalt lettere tilgjengelighet til de langtidsvirkende prevensjonsmidlene også for yngre kvinner.

Et nytt norsk forsøksprosjekt med gratis prevensjon til kvinner i aldersgruppen 20 - 24, viste størst endring i bruk av de langtidsvirkende prevensjonsmetodene - spiral, hormonspiral og p-stav. I prosjektet økte bruken av disse prevensjonsmetodene med mer enn 100 prosent.

Totalt i prosjektet ble antall aborter halvert i løpet av ett år.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse