Hovedinnhold

Inn med «gamle» mødre

SMÅBARNSFORELDRE: Patricia Rashbrook og ektemannen John Farrant ble foreldre i sommer. Barnets mor er 62 år gammel. Foto: AP Photo
SMÅBARNSFORELDRE: Patricia Rashbrook og ektemannen John Farrant ble foreldre i sommer. Barnets mor er 62 år gammel. Foto: AP Photo
(VG Nett) Antall britiske kvinner som får barn etter fylt 50 år er sterkt økende. Nå diskuterer man praksisen for prøverørsbefruktning.

Denne saken handler om:

Den engelske kvinnen, Patricia Rashbrook (62) venter barn til sommeren. Det gjør henne til den eldste gravide kvinnen i Storbritannia.

Organisasjonen Human Fertility and Embryology Autoritiy (HFEA) begynte å se nærmere på fenomenet med middelaldrende gravide i Storbritannia, melder BBC.

Trendsetter

TRENDSETTER: Storbritanias eldste mor, Patricia Rashbrook. Foto: AP
TRENDSETTER: Storbritanias eldste mor, Patricia Rashbrook. Foto: AP

Legen Patricia Rashbrook fra Lewes, Sussex i England, ble et kjent mediefjes over natten, da det ble annonsert at hun venter barn.

I 1992 var det kun én britisk kvinne som ble gravid etter fylte 50 år, ifølge en rapport fra HFEA. I 2002 var antallet 24, og kvinnene hadde fått prøverørsbefruktning alle som én.

Prøverørsbefruktning, også kalt IVF-behandling, har nemlig ingen øvre aldersgrense. Den britiske legen Alan Pacey mener at dette er med på å gjøre det til en trend å få barn etter fylte 50 år.

Les også:Sex - og 16 andre måter å få barn på

Får ikke behandling

Selv om det ikke er noen øvre aldersgrense for å få IVF- behandling er aldersgrensen for å bli behandlet videre etter en slik befruktning 39 år. Middelaldrende og høygravide kvinner i Storbritannia må derfor reise utenlands for å få nødvendig behandling.

HFEA oppfordrer nå britiske helsemyndigheter til å revurdere denne praksisen.

Lederen for Human Fertility and Embrylo Authority, John Paul Maytum, mener lovgivningen bør diskuteres på ny.

- Da denne praksisen ble innført i 1990, ble det slått fast at det ikke skulle være noen aldersgrense for å få IVF-beandling, men dette burde egentlig være opp til den enkelte lege, sier han.

Han synes det er bekymringsverdig at mange spedbarns skjebner hviler i hendene på utenlandske leger.

- Leger bør ikke bare tenke på velferden til moren, men også spedbarnets. De bør også vurdere hvert enkelt tilfelle med henblikk på familiens mulighet til å kunne ta vare på barnet gjennom dets oppvekst.

Helsefare

Det er imidlertid en kjent sak at eldre kvinner som blir gravide har en økt risiko for helseplager. Slag, hjerteproblemer, diabetes og høyt blodtrykk er noen av risikofaktorene som øker med alderen.

Allan Pacey forteller at grunnen til at mange kvinner likevel er såpass aldrende når de får prøverørsbefruktning er at det er så lange ventelister for IVF-behandling. Helsemyndighetene gir heller ikke midler til kvinner som søker slik behandling.

- Kanskje når de toppen av listen først når de har passert den øvre aldersgrensen for å få videre behandling, sier han til BBC.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse