Hovedinnhold

Husarbeid etter sex?

OVERFØRBART? Bananfluer brukes ofte i forskning. Er deres praksis med sex etterfulgt av husarbeid overførbart til mennesker? Foto: Scanpix
OVERFØRBART? Bananfluer brukes ofte i forskning. Er deres praksis med sex etterfulgt av husarbeid overførbart til mennesker? Foto: Scanpix
Sæd fra hannen hos bananfluer er belagt med et kjemisk stoff som hindrer hunnen fra hvile etter sex, og tvinger henne ut i en intens periode med matinnsanking.

Denne saken handler om:

Det var det overraskende funnet den britiske professoren Elwyn Isaac ved universitetet i Leeds kom over da han gransket forskjeller i søvnmønster hos befruktede og ubefruktede bananfluehunner.

Les også:- Fettstoff hemmer kvinners sexlyst

Fluene, som ofte sees svevende rundt råtnende frukt og grønnsaker, er aktive ved daggry og skumring, og har en dyp søvn om natten. I tillegg har de en siesta i løpet av ettermiddagen for å samle energi og holde seg unna skadelig sol på varme dager. Det er denne siestaen som går fløyten etter bananfluesex.

Tidligere undersøkelser har vist at de kjemiske stoffene på hannens sædceller oppfordrer hunnen til å øke produksjonen fra 1-2 egg til oppunder 100 egg om dagen, samtidig som det hindrer henne i å pare seg med andre hanner.

Les også:Derfor liker noen kvinner feminine menn

Isaac mener bananfluer er en god modell for å studere søvn hos mennesker siden de har et ganske likt søvnmønster. Hvorvidt husarbeid etter sex er en like god modell, sier forskningsrapporten ikke fullt så mye om.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse