Hovedinnhold

- Mulig å lage lovlig heroin

OPIUMSVALMUE: Denne planten er basis for både heroin og morfin. Foto: Christian Fougner/VG
OPIUMSVALMUE: Denne planten er basis for både heroin og morfin. Foto: Christian Fougner/VG
(VG Nett) Dersom debatten rundt gratis heroin til stoffmisbrukere ender med vedtak, vil staten slippe å kjøpe opp heroinen fra langere på gaten.

Denne saken handler om:

Heroin er nemlig svært likt flere andre kjente legemidler som lages via opiater, som stammer fra opiumsvalmuen.

- Grunnstrukturen på morfin og heroin er den samme. Det er bare små molekyler som er forskjellige, sier country manager Helge Slinning i legemiddelfirmaet Mundipharma til VG Nett.

Les også: Helseministeren vurderer å gi narkomane gratis heroin

Han antar at staten henvender seg til legemiddelselskapene dersom de ønsker å gi rusmisbrukere gratis heroin.

- Jeg stilte meg selv det samme spørsmålet - for hvordan skal legal heroin produseres? Kjemisk sett kan du fremstille det fra morfin. Hvis det blir lovlig vil staten sikkert henvende seg til de aktuelle produsentene der kanskje vi er en av dem, men det vet jeg ikke, sier Slinning.

- På samme måte som med morfin

Han sier at opiumsvalmuen dyrkes lovlig flere steder for salg til legemiddelindustrien, og at det dermed vil være mulig å gå via de vanlige kanalene for å lage lovlig heroin.

- Jeg vil anta at det vil være råvareprodusenter som vil sende det til legemiddelprodusenter, akkurat på samme måte som vi gjør det med morfin, sier Slinning.

Les også: Professor advarer mot heroinbehandling

Han er derimot ikke sikker på om hans selskap vil gå med på å lage heroinen dersom det skulle bli aktuelt.

- I utgangspunktet er det et område som vi har lite fokus på internasjonalt, det mest interessante er å utvikle legemidler for pasienter som sliter med store smerter. Men som medmenneske er det også interessant å vurdere å hjelpe folk i en vanskelig situasjon til et bedre liv dersom det vil være resultatet, sier Slinning.

Mundipharma er spesialister på blant annet opiatisk medisin til smertelindring.

- Heroisk rus

Ifølge Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk, er statens eventuelle anskaffelse av heroin et ikkeeksisterende problem.

- Det er flere legemiddelselskaper som kan selge det. Det kommer fra samme sted som alle andre morfinprodukter som man får på sykehus, det er bare metadon som er et syntetisk fremstilt opiat, sier han til VG Nett.

Knutsen sier at stoffet i et historisk perspektiv fikk navnet fordi en forsøksperson beskrev at han følte seg heroisk etter å ha fått heroinen.

- De første årene solgte man heroin som medisin mot blant annet morfinavhengighet, så fant de ut at det også var vanedannende. Så forbød man det, sier Knutsen.

Han sier at da det ble forbudt så ble det plukket opp av de som drev organisert kriminalitet, som solgte det til de allerede avhengige og kynisk spredte det.

Sterke reaksjoner

Etter at helseminister Bjarne Håkon Hanssen mandag kom med brannfakkelen om at han vil ha en debatt rundt å gi gratis heroin til tunge stoffmisbrukere, har det naturlig nok kommet mange reaksjoner.

Organisasjonen Blå Kors sa til VG Nett at de gjerne skulle være med på debatten, men at de var svært kritiske til at forslaget skulle gjennomføres. Av opposisjonen har særlig KrF reagert, og mener gratis heroin vil være å gi opp rusavhengige.

Gatemagasinet =Oslo lagde i januar i år en lengre reportasje fra Sveits der man har drevet med heroinbehandling av narkomane i en årrekke.

- Ren heroin skader egentlig ikke kroppen, det er livsstilen til heroinister på gata som er skadelig. Skitne sprøyter, utblandet, dårlig stoff, sykdommer og smitte, påkjenningen av et liv i fattigdom. Den kontrollerte bruken av ren heroin gir
samme forventede levealder for brukerne som for alle
andre mennesker, sier den sveitsiske overlegen Adrian Kormann ved en heroinklinikk som magasin et besøkte.

Likevel er det ikke flere som slutter med heroinen enn andre steder der, og pasientene er sterkt avhengige av stoffet som de får daglig.

En av de få som har klart å slutte med dop er eksnarkoman og =Oslo-selger Knut Løvli som har blitt en kjent figur i bybildet i Oslo.

Mandag sa han til VG Nett at han var for gratis heroin til tunge rusmisbrukere, fordi man ville unngå alvorlige skader som oppstår ved at heroinen utblandes med andre ting, for å gjøre salget mer lønnsomt. Han anslår heroinen på gata i Oslo til å bare være ca 25 % ren. Han ønsker også strengere straffer til dem som forsøker å selge heroin til særlig mindreårige.

Fortsett debatten direkte med helseminister Bjarne Håkon Hanssen selv i bloggen hansher

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse