Hovedinnhold

- Gratis heroin er misforstått hjelp

SKEPTISK: Direktør i Blå Kors, Magnar Lie, er svært skeptisk til det å vurdere gratis heroin til tunbge rusmisbrukere. Foto: Hege Johnsen/VG
SKEPTISK: Direktør i Blå Kors, Magnar Lie, er svært skeptisk til det å vurdere gratis heroin til tunbge rusmisbrukere. Foto: Hege Johnsen/VG
(VG Nett) Blå Kors Norge er svært skeptiske til at helseministeren åpner for gratis heroin til narkomane.

Denne saken handler om:

Magnar Lie er direktør for Blå Kors Øst og jobber tett med flere av Oslos rusmisbrukere. Han er klokkeklar på at statsfinansiert heroin vil være negativt:

Leserne diskuterer:Gratis heroin kan gi økt verdighet

- Jeg er veldig skeptisk til det. Jeg tror det å gi opp samfunnets ønske om rusfrihet som mål for misbrukere er feil vei å gå. Det er en misforstått måte å hjelpe folk på, sier Lie til VG Nett.

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen sier i dagens Dagbladet at han vil ha debatt på dette feltet.

Les Hanssens blogg på VG Nett

- Det er et himla paradoks om samfunnet skal stille opp med heroin. Kanskje kan det at staten finansierer misbruk, knekke enhver motivasjon for å bli rusfri, men jeg mener vi må ha en debatt om dette. Det går an å hjelpe dem som vil ha hjelp, men hva med alle dem som ikke vil slutte å ruse seg? spør Hanssen.

- Er økonomi for Hanssen

VIL HA DEBATT: Bjarne Håkon Hanssen. Foto: Bjørn Thunæs/VG
VIL HA DEBATT: Bjarne Håkon Hanssen. Foto: Bjørn Thunæs/VG

Lie mener derimot at dette ikke handler om verdighet, men om mer verdslige verdier.

- Dette er økonomi for Bjarne Håkon Hanssen. Det koster enormt mye å få opp så mye hjelp til at en aktiv stoffmisbruker skal klare å stå stødig i samfunnet. Det er en veldig kostbar prosess, sier direktøren.

Les også:Venstre vil ha heroin på resept

Han mener at det å dele ut gratis heroin dermed vil være å ta den enkle utveien.

- Jeg tror ikke det er verdighet i å få gratis heroin, men i at folk og samfunnet opprettholder troen på at man kan leve et godt, rusfritt liv. Der kommer arbeid, bolig og nettverk inn som samfunnet ikke gir, sier Lie.

- Er klare for debatt

Også informasjonssjef i Blå Kors, Steinar Glimsdal, sier de er skeptiske til gratis heroin, men at de gjerne blir med på debatten.

- Hele bredden av rusorganisasjoner er klare for å gå inn i debatten, men i utgangspunktet må vi melde vår skepsis, sier han til VG Nett.

Informasjonssjefen tror også at det at myndighetene skal dele ut heroin kan senke terskelen for at nye mennesker prøver det.

Eksmisbruker støtter gratis heroin

Trond Andersen er selv tidligere rusmisbruker, og jobber i dag som miljøleder på Albatrossen Ettervernsenter der han tar hånd om rusmisbrukere i Bergen. Han mener gratis heroin kan være et godt tiltak.

- Det er jo sånn at det er mange som ikke kommer noe vei og en del som ikke tåler Subitex eller Metadon. Det er to sterke syntetiske medikamenter. Det er et argument i seg selv at alle som er avhengige bør få et tilbud, sier Andersen.

Han mener likevel at det må være strenge regler på plass for at man skal kunne dele ut gratis heroin, og at ikke hvem som helst skal kunne få det.

- Man må sette en aldersgrense som er veldig konsekvent, det må være de mest slitne og de eldste, som de over 35 år for eksempel. Det må være personer som har prøvd forskjellige metoder der ingenting annet har nyttet, sier Andersen til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse