Hovedinnhold

- Samlivsbrudd fører til selvmord blant menn

Samlivsbrudd er indirekte en av de viktigste årsakene til selvmord blant menn i Norge. Det mener en sosiolog som har gått gjennom over 50 års selvmordsstatistikk.

Denne saken handler om:

STATISTIKER: Sosiolog Anders Barstad ved Statistisk sentralbyrå mener å ha funnet årsaken bak økte selvmordsrater blant menn. Foto: Studio Vest
STATISTIKER: Sosiolog Anders Barstad ved Statistisk sentralbyrå mener å ha funnet årsaken bak økte selvmordsrater blant menn. Foto: Studio Vest

Selvmordene blant menn har økt voldsomt siden 1970-tallet.
Over dobbelt så mange menn som kvinner tar livet av seg hvert år, melder NRK.

Les også:Flere selvmord hos deprimerte menn enn hos kvinner

Sosiolog og forsker Anders Barstad ved Statistisk sentralbyrå mener å ha svaret på hvorfor.

- Det er samlivsoppløsning. Det er sånn at de årene hvor det er mange som blir separert, er det også en klart høyere selvmordsrate, sier han.

Les også:Bedre helse for ugifte menn

Omfanget av både samlivsbrudd og selvmord blant menn stiger bratt fra slutten av 60-tallet og fram til slutten av 80-tallet og sammenfaller med samfunnsutviklingen og likestillingsdebatten.

- Likestillingsnormen har bidratt til at flere kvinner kan bryte ut av lite tilfredsstillende ekteskap, og har dermed også indirekte bidratt til selvmord, sier Barstad.

Les også:Færre tar sitt eget liv

I perioden fra 1988 til 2008 begikk over 8.000 menn selvmord, mens tallet for kvinner var rundt 3.000.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse