Hovedinnhold

Har ikke råd til å undersøke alle selvmord

HOLDER TILSYN: Assisterende direktør i Statens helsetilsyn, Geir Sverre Braut (til høyre), sier de ikke har ressurser til å undersøke alle selvmord. Her sammen med direktør Lars Erik Hanssen (til venstre) tidligere i år. Foto: Scanpix Foto:
HOLDER TILSYN: Assisterende direktør i Statens helsetilsyn, Geir Sverre Braut (til høyre), sier de ikke har ressurser til å undersøke alle selvmord. Her sammen med direktør Lars Erik Hanssen (til venstre) tidligere i år. Foto: Scanpix Foto:
(VG Nett) Eksperter mener bedre oversikt over selvmord kan brukes til forebyggende arbeid. Men Helsetilsynet sier de ikke har råd til å undersøke alle.

Denne saken handler om:

HER KAN DU FÅ HJELP

 • Kirkens SOS’ døgnåpne telefon: 815 33 300
 • Mental Helses døgnåpne og gratis hjelpetelefon: 116 123
 • Røde Kors telefonen for barn og unge: Røde kors-telefonen for barn og unge, åpen mandag-fredag 14-20: 800 333 21
 • På Røde Kors’ nettsider kan du også chatte, diskutere og sende mail hvis du har spørsmål eller trenger noen å snakke med.
 • Alarmtelefonen for barn og unge: Er gratis og åpen 15.00-08.00 og døgnåpen på helligdager og i helger: 116 111


 • SELVMORD I PSYKIATRIEN
 • VG Nett setter denne uken fokus på selvmord i psykisk helsevern.
 • Fra 2001-2011 har 841 tatt livet sitt mens de mottok hjelp i psykisk helsevern, ifølge Helsetilsynet.
 • Trolig er det store mørketall i rapporteringen fra helseforetakene, blant annet fordi man ikke alltid har kontroll over pasientene som er utskrevet.
 • Fra 2008 har det vært en markant økning i selvmord i psykisk helsevern. Ekspertene mener det henger sammen med at melderutinene er blitt bedre.
 • Det finnes lite forskning og dokumentasjon på området, men i en gjennomgang fra 2005 og 2006 kom det frem at 30 prosent av selvmordene skjedde på døgnavdeling på sykehus.
 • Litt over 20 prosent skjedde under permisjon eller innen to uker etter utskrivelse fra døgnavdeling.
 • De viktigste risikofaktorene til at det skjer selvmord under psykisk helsevern er mangelfull vurdering av selvmordsrisiko eller at det ikke er gjort tilstrekkelige sikkerhetstiltak.
 • I 2010 var det totalt 547 selvmord i Norge.

  Selvmord i psykiatrien de siste ti årene:
 • 2001:31
 • 2002:21
 • 2003:56
 • 2004:54
 • 2005:68
 • 2006:87
 • 2007:95
 • 2008:73
 • 2009:113
 • 2010:119
 • 2011:124

VG Nett har tidligere skrevet at det bare de siste ti årene har vært 841 selvmord innen psykisk helsevern.

VG Nett har i dag skrevet om Dennis Jørstad som mistet samboeren sin i selvmord. Hun var innlagt på psykiatrisk avdeling og fikk gå til frisøren alene. Hun kom aldri tilbake.

Selv om kvinnen tok sitt eget liv mens hun var innlagt på institusjonen, var det ingen som undersøkte selvmordet før samboeren klaget til fylkeslegen tre måneder etter dødsfallet. Helsetilsynet konkluderte med at samboeren ikke har fått forsvarlig behandling.

- Det burde vært automatikk i at selvmord i psykisk helsevern ble undersøkt, sier Jørstad.

Trenger du noen å snakke med? Se faktaboksen for informasjon. (Faktaboksen kommer under saken på mobil)

LES OGSÅ: Slik kan du få hjelp og hjelpe

- Har ikke ressurser

Ingen har oversikt over hvor mange av pasient-selvmordene det blir opprettet tilsynssaker på, men flere av sakene blir aldri undersøkt av Statens helsetilsyn.

De forklarer at de på ingen måte har mulighet til å opprette en tilsynssak hver gang noen tar sitt eget liv.

- Det handler om kapasitetsvurderinger. Vi har på ingen måte ressurser til å gå etter alle. Vi gjør vurderinger av om det er grunn til å tro at det har vært lovbrudd og om det bør følges opp tilsynsmessig, sier Geir Sverre Braut, assisterende direktør i Statens helsetilsyn til VG Nett.

Har du en historie å fortelle? Kontakt VG Netts journalister her 

Rykket ut i to saker

Det er sykehusene selv som velger om de vil varsle om dødsfallene. De kan varsle Fylkesmannen som kan opprette en sak lokalt, og alvorlige dødsfall skal sendes inn til Statens helsetilsyns varselsordning.

I fjor var det bare 44 av 124 selvmord i psykisk helsevern som ble sendt inn til varselordningen. I 26 av disse sakene ble tilsynssaken oversendt fylkesmannen, og bare i to av dem rykket Statens Helstilsyn ut.

16 av sakene fikk aldri noen tilsynsmessig oppfølging.

- Burde dere ikke undersøkt alle selvmordene i psykisk helsevern?

- Det har vi ikke ressurser til, vi undersøker dem dersom vi får indikasjoner på at det kan være lovbrudd og det bør følges opp tilsynsmessig, sier Braut.

Tord Dale, statssekretær i Helse - og omsorgsdepartementet sier at Helsetilsynet har fått økte budsjetter de siste årene og sevl har ansvar for hvilke tilsynsområder de prioriterer.

- Det er heller ikke sånn at dersom tilsynet ikke undersøker, så blir hendelsene ikke undersøkt - sykehusene skal selv undersøke alle uønskede hendelser, ikke minst for egen lærings skyld, sier han.

VIL HA OVERSIKT: Selvmordforsker Fredik Walby savner oversikt og kartlegging av selvmord i psykisk helsevern. Foto: NSSF
VIL HA OVERSIKT: Selvmordforsker Fredik Walby savner oversikt og kartlegging av selvmord i psykisk helsevern. Foto: NSSF

- Kan forbygge

Forsker og psykolog Fredrik Walby ved Nasjonalt senter for selvmordsforebygging ved Universitetet i Oslo er rystet over at selvmordene ikke kartlegges bedre.

- Generelt så er det for dårlig oversikt over selvmord i psykisk helsevern. Jeg har påpekt og snakket om det i årevis, sier Fredrik Walby ved til VG Nett.

- For å finne ut hvor det svikter trenger man en bedre oversikt. Det kan man bruke forebyggende, sier han.

Braut er ikke like sikker på at det vil være hjelpsomt i forebyggingsarbeidet å vite mer om hva som skjer når pasienter dør under behandling.

- Nei, det er vi usikre på. Jeg tror ikke den viktigste forebyggingen skjer ved at man har et sentralt organ som gjør dette, jeg tror det viktigste er at virksomhetene der det skjer går gjennom rutinene sine og ser hva som kunne vært gjort annerledes.

- Hvordan kan dere vite at de gjør det?

- De kan ikke la være å varsle det som et unaturlig dødsfall til politiet. Flere av dødsfallene det her er snakk om, skjer ikke på institusjonen og det er ikke alltid sykehuset oppdager at det har skjedd umiddelbart. Jeg tror politiet i ganske stor grad har kontakt med Fylkesmannen, så de kan se på det dersom det er nødvendig.

- Stoler dere på at de undersøker dette?

- Det ville være feil av meg å kommentere på.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse