Hovedinnhold

Blir syke av dataspill

OVERDRIVER: Ungdom som bruker overdrevent mye tid på dataspill, kan bli svært syke, ifølge sosionom. Foto: Mattis Sandblad/VG
OVERDRIVER: Ungdom som bruker overdrevent mye tid på dataspill, kan bli svært syke, ifølge sosionom. Foto: Mattis Sandblad/VG
Ungdommer som blir avhengige av dataspill, kan få store sosiale vansker.

Denne saken handler om:

Klinisk sosionom Turid Susegg ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling på Levanger sykehus sier at ungdom som bruker overdrevent mye tid på dataspill, kan bli svært syke.

Les også: Barn i «full jobb» foran skjermen

Pengetrøbbel og løgner

- Ofte kommer ungdommene inn til oss med tristhet, depresjon og adferdsproblemer. Når man da spør nærmere, finner vi ut at de har problemer med dataspill, sier Susegg til Dagens Medisin.

Les også: - Du er ubrukelig som (data)kirurg!

Susegg har jobbet med barn som har problemer med ulike typer spill i mange år.

Les også: Stadig flere barn har smerter

- Også når det gjelder dataspill, som World of Warcraft, ser vi at det kan bli økonomiske problemer. Barn stjeler visakortene til foreldrene for å kjøpe effekter online. Løgn er også en viktig del av dette, sier Susegg.

Ser ikke problemet

Det er en stor overvekt av gutter blant dem som spiller mye dataspill. Mange av ungdommene mener selv at de ikke har et problem.

- Men vi ser at det ofte utvikler seg til en ond sirkel. Barn som i utgangspunktet har noe sosial vegring, bruker nettet fordi de mestrer denne arenaen. Dermed øker den sosiale vegringen og nettspillene tar overhånd. Dette rammer etter hvert skolearbeidet. En del slutter etter hvert å gå på skolen fordi det ikke er interessant, sier Susegg.

Her mener hun det er viktig at skolen griper inn.

- Skolene er kanskje ofte for tilpassingsdyktige. Noen ungdommer får bare slenge og gå som de vil uten at de får med seg det faglige. Her er det viktig at skolene tar grep, sier hun.

Må finne ungdommene

Hun mener allmennlegene har en viktig jobb å gjøre når det gjelder å finne de ungdommene som sliter.

- Det er to viktige spørsmål legene bør stille: Har du løyet om hvor mye tid du bruker på nettet, og har du forsøkt å slutte? Mange sliter med migrene og tretthet, dette kan også være tegn legen bør se etter, sier hun.

Dessuten bør foreldrene være tydelige overfor ungdommer som bruker mye tid på nettspill.

- Vi oppfordrer foreldrene til å være Nettravner - og om nødvendig gå til drastiske tiltak. Ungdommene tror ikke det er farlig, og da må du som forelder ta ansvar. Et godt tips er å kreve at de bare spiller World of Warcraft sammen med ungdommer ved samme skole, og ikke med ungdommer i Australia, slik at de ikke blir sittende oppe om natten for å være på nettet samtidig som de australske barna, sier Susegg.

Føler seg annerledes

- Noen av de spillavhengige er like syke som psykotiske barn, sier psykiater Jan Egil Wold ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling på Levanger sykehus.

Barne- og ungdomspsykiater Jan Egil Wold ved Levanger sykehus behandler de barna som er hardest rammet av spillavhengighet.

En typisk pasient er en gutt i 13-14-årsalderen. Mange av pasientene er oppegående og raske i hodet, men føler seg ofte annerledes enn de andre ungdommene.

Taper livsdugelighet

- Enkelte er like syke som psykotiske barn. De mister sosiale evner og taper livsdugelighet. Vi ser sosiale fobier og angstlidelser. En gutt jeg behandlet, torde ikke gå til postkassen, sier Wold.

Han understreker at behandlingsopplegget på disse barna oftest fungerer godt.

- Vi tok ham inn til oss, og han viste at han kunne masse. Nå fungerer han mye bedre, sier Wold.

Egen BUP-skole

Noen av barna behandles poliklinisk, andre legges inn for en periode.

- Behandlingen går på en måte ut på å restarte livet deres igjen. Jeg pleier å si at vi «potter om» barna. Vi har en egen BUP-skole med svært flinke og hyggelige lærere. Etter hvert flytter vi undervisningsopplegget ut i deres egen skole, sier Wold.

Usikre foreldre

De unge får trening i å gå i butikken, vaske seg, og rydde på rommet.

- Det viktige er å trene seg i å gjøre det som er skummelt, og å få dem inn i vanlig sosial gjenge igjen, sier han.

Usikre foreldre

Han mener usikre foreldre kan medføre en del problemer for barn som er utsatt.

- Vi møter mange usikre foreldre, som er for dårlige til å sette grenser. Mange vil ikke legge seg opp i barnas nettbruk. Når barna blir innlagt her, er det vi voksne som lager reglene og bestemmer når det er måltider - og hva vi skal gjøre denne dagen. Vi ser at dette er en lettelse for barna, sier Wold.

Ikke bare negativt

Wold påpeker også at dataspill ikke nødvendigvis er et onde.

- Det er en av gutters sterke sider at de kan bli monomant opptatt av én ting. De blir ofte veldig flinke på dette feltet, og mange av dem tar ikke skade av det, sier Wold.

Han påpeker at en viktig diskusjon i denne sammenhengen er å sette grenser for hva som er psykiatri og hva som er opptrening.

- Vi vet ennå ikke nok om hvordan vi skal vurdere denne generasjonen av ungdommer som bruker dataspill, eller hvor skadelig det er for dem, sier han.

Vet ikke nok

Universitetslektor Tormod Rimehaug ved regionsenter for barne- og ungdomspsykiatri (RBUP) Midt-Norge sier stadig flere unge kommer inn i barne- og ungdomspsykiatrien med dataspillavhengighet som symptom.

- Dataspilling ute av kontroll øker som symptom, men man vet jo ikke sikkert om dette innebærer en økt sykelighet og funksjonssvikt blant ungdom, eller om de har underliggende grunner som ellers ville ha gitt seg utslag i andre symptomer, sier Rimehaug.

Sårbarheter

Han påpeker at ungdommer som reagerer med for eksempel sosial isolasjon og ødelagt døgnrytme på grunn av mye dataspill, kan ha noen sårbarheter i forhold til sosial eller tristhet, eller dårligere motvekt i form av døgnrytme og struktur i familien.

- Noen tåler nok dårligere enn andre å bli oppslukt i et dataspill. Kanskje ville disse ungdommene likevel ha hatt tegn til sosial tilbaketrukkethet, men det vet vi ikke sikkert, sier Rimehaug, som påpeker at for mange ungdommer medfører dataspill også positive sider, som øvelse i finmotorikk, problemløsing og sosialt fellesskap rundt det å spille sammen med kamerater.

Saken er levert av www.dagensmedisin.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse