Hovedinnhold

Barn fra lesbiske familier psykisk sunnere

ENIGE: Kim Friele og Karen Pinholdt i landsforeningen for lesbiske og homofile er fornøyd innholdet med den danske forskningsrapporten. Foto: SCANPIX/NILS BJÅLAND
ENIGE: Kim Friele og Karen Pinholdt i landsforeningen for lesbiske og homofile er fornøyd innholdet med den danske forskningsrapporten. Foto: SCANPIX/NILS BJÅLAND
STAVANGER (VG) Barn fra lesbiske familier har mindre risiko for å få psykiske problemer enn barn som vokser opp i heterofile forhold.

Denne saken handler om:

Ny dansk forskning viser at barn fra lesbiske familier har en lavere risiko for å få psykiske problemer enn barn som vokser opp i tradisjonelle kjernefamilier. For første gang har danske forskere undersøkt den psykiske helsen til barn som vokser opp med to mødre, uten far.

Mens fem prosent av barn i vanlige familier i årene fra 1992 til 2008 var til behandling for lidelser som depresjon, personlighetsforstyrrelser og anoreksi, var det samme tallet bare to prosent av 387 barn i lesbiske familier.

Barna som deltok er opp til 23 år og tilhører den første generasjonen, som etter en lov fra 1999 har blitt adoptert av deres biologiske mor og hennes kvinnelige partner.

Merete Laubjerg ved det danske instituttet for Folkesunnhetsvitenskap ved Universitetet i København, sier til Politiken at resultatet tilbakeviser bekymringene for hvordan barn påvirker psykisk av å vokse opp med en annerledes familiestruktur.

Hun mener at en forklaring på tallene kan være at lesbiske mødre er mer robuste fordi de opp gjennom livet har møtt mer motstand enn heteroseksuelle par.

- Motstand kan gjøre en sterk, og dette overføres kanskje til barna, sier Laubjerg.

«Ønskebarn»

Ifølge professor i psykiatri Per Hove Thomsen på Barne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Århus mener også at det kan ha en betydning at disse barna ofte er "ønskebarn".

- Det er mange andre barn også, men barn av lesbiske er kanskje det i særlig grad. Kvinnene har måttet gjøre en ekstra innsats for å bli gravide, og det kan ha en beskyttende effekt, sier han.

- Dette har jeg sagt i alle år, sier Kim Friele, Norges første åpne lesbiske kvinne.

- Disse mødrene er blitt sterke av å takle diskriminering og motgang. Barna deres får et mye mer avslappet forhold til annerledeshet enn barn i såkalte normale familier, sier Friele.

- Dette er barn som virkelig er ønsket, sier Friele. Hun får støtte av Guro Sibeko i «Foreningen for partnerskapsbarn»:

- Jeg tror disse barna her bedre psykisk helse fordi de er ønsket. Dette er barn som aldri kommer som et resultat av en fyllenatt på byen. Det er helt naturlig at de får vokse opp under gode familieforhold, sier Sibeko.

Leder i Landsforeningen for lesbiske og homofile, Karen Pinholt, sier til VG at forskningen ødelegger argumentene om at det er synd og skadelig for barn å vokse opp i lesbiske forhold.

- Det fins mye forskning på barn i lesbiske og homofile forhold og det meste av denne forskningen viser at det ikke er nevneverdig forskjell. Derfor overrasker det oss litt at denne forskningen viser en positiv forskjell, det er hyggelig. Barn av lesbiske ofte er svært planlagt og ønsket. Lesbiske par går ofte gjennom en modningsprosess. De tenker nøye gjennom hva det vil si å sette et barn til verden som skal leve uten far før de setter i gang, og kompenserer ofte med positive rollemodeller, sier Pinholt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse