Hovedinnhold

- Paracetamol kan skade guttefostre

SMERTESTILLENDE: Paracetamol hemmer i følge forskere dannelsen av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Foto: Illustrasjonsfoto: SCANPIX
SMERTESTILLENDE: Paracetamol hemmer i følge forskere dannelsen av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Foto: Illustrasjonsfoto: SCANPIX
Kvinner som spiser hodepinetabletter med paracetamol under graviditet, risikerer å føde gutter med misdannet kjønnsorgan.

47.000 danske kvinner har deltatt i en undersøkelse i regi av universitetet i Aarhus. Resultatet presenteres i siste utgave av tidsskriftet Epidemiology.

LES OGSÅ: Barn får dobbelt så mye paracetamol

De danske forskerne konkluderer med at smertestillende tabletter som inneholder virkestoffet paracetamol, noe mange reseptfrie hodepinetabletter gjør, hemmer dannelsen av det mannlige kjønnshormonet testosteron, skriver Politiken.

- Nedsatt sædkvalitet

Dette hormonet er blant annet nødvendig for at testiklene skal falle ned i pungen hos guttefostre.

Dersom ikke testiklene faller ned i pungen av seg selv i løpet av barnets første leveår, kan de opereres ned.

LES OGSÅ: Dette får norske barn i seg

- Guttene vil sannsynligvis ha nedsatt sædkvalitet resten av livet. I tillegg kommer de guttene som ikke har medfødte misdannelser, men som vi likevel mistenker vil få nedsatt sædkvalitet på grunn av paracetamol, sier Morten Søndergaard Jensen ved universitetet i Aarhus.

Rundt halvparten av kvinnene som deltok i undersøkelsen tok piller med paracetamol under graviditeten.

Misdannelser

- Mødre som tok smertestillende medisin med paracetamol, hadde 30 prosent høyere risiko for å få barn med misdannelser, sier Søndergaard Jensen til Politiken.

LES OGSÅ: Hadde kreft - ble sendt hjem med paracet

Risikoen er størst under de første seks månedene av graviditeten, men hvor stort inntak som må til før skadevirkningene melder seg, er noe uklart.

Undersøkelsen konstaterer at det kan påvises skader selv ved inntak av bare en håndfull tabletter, fordelt over noen uker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse