Hovedinnhold

Helseministeren: - Legene skal stilles til ansvar

(VG Nett) Skadede og pårørende etter helsetabber utfordret helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Statsråden understreker at de blir tatt på alvor.

Denne saken handler om:

Hege Thorén (35) er én av tre pasienter som fikk hepatittsmitte sprøytet rett inn i kroppen på Rikshospitalet. Legen spredte hepatitt B-virus fra den ene pasienten til den andre.

VGTV: Se dokumentaren om Hege her

Thorén er i dag 100 prosent ufør. Studiene er avbrutt, og enkelte dager bindes hun til sengen av smerter.

Nå ser hun fra arket med notater og rett i kamera, og spør:

- Hvorfor tror du det er slik i Norge at leger kan dekke over for hverandre og ikke bli stilt til ansvar?

Spørsmålet er rettet direkte til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Leger skal stilles til ansvar når det er grunn til det. Helsetilsynet har hvert år saker der leger kan bli fratatt retten til å praktisere, sier statsråden.

SKADET FOR LIVET: Hege Thorén har blitt ufør etter en legetabbe. Foto: Alf Øystein Støtvig
SKADET FOR LIVET: Hege Thorén har blitt ufør etter en legetabbe. Foto: Alf Øystein Støtvig

Rørt og berørt

Helseministeren stilte til videointervju i VGs lokaler i Oslo fredag. Der svarte hun blant annet på spørsmålene fra skadede og pårørende som har stått fram med sine historier i den store serien om pasientskader i helsevesenet.

VGTV: Se offer og pårørende konfrontere Strøm-Erichsen her! 

I tillegg til Hege Thorén, var også Unni Tobiassen Lie og Thor Olav Moen invitert til å stille spørsmål. Disse tre representerer igjen over 560 personer, som alle har fortalt om sitt møte med norsk helsevesen i VG Netts protokoll.

Oversikt: Alle historiene leser du her!

Strøm-Erichsen har tidligere fortalt at hun røres av pasienthistoriene, og også Hege Thoréns sak har gjort inntrykk.

- Jeg forstår at det er en veldig fortvilet og tragisk situasjon for henne, fordi hun er utsatt for feilbehandling, sier ministeren.

Vurderer måltall

Unni Tobiassen Lie mistet sønnen Benjamin i 2009. Han omkom etter å ha blitt innlagt på sykehuset med benbrudd. Lie har senere vært med på å danne Pårørendegruppen, sammen med de etterlatte etter Toril Watnaas, Isak Can Daae og Elisabeth Bistrup Linnes.

Gruppens kampsaker er blant annet pasientsikkerhet, rettssikkerhet og ønsket om at det skal bli opprettet en helsefaglig «havarikommisjon».

- Uttrykningsgruppa fra Helsetilsynet rykket ut i fjor på åtte av 100 meldinger. Hva med de 92 resterende sakene?

- Åtte av 100 er lite, men det betyr ikke at man ikke gjør noe med de andre meldingene, sier Strøm-Erichsen.

- Jeg er ikke fornøyd før vi får en god meldekultur i Norge. Så må vi lære av de feilene som blir begått eller der det kunne ha gått galt. Derfor er denne utrykningsgruppen etablert. Det betyr ikke at de rykker ut i alle tilfeller. Men det blir varslet, det blir gjort en vurdering.

Hun lover samtidig at ordningen skal evalueres etter to års prøvetid.

Unni Tobiassen Lie etterlyser også nulltoleranse, lik den som praktiseres innen samferdselssektoren. Statsråden åpner for å sette et maksimumskrav, etter at norske tall for pasientskader er innhentet.

- Det kan godt hende at vi skal sette et måltall. Men da må vi først vite hva som er det reelle tallet. Dette er noe vi må jobbe med, poenget er at vi vil ha ned de unødvendige hendelsene.

Ønsker raskere erstatningssvar

DØDE: Thorstein Moen døde etter feilbehandling. Foto: Privat
DØDE: Thorstein Moen døde etter feilbehandling. Foto: Privat

Thor Olav Moen mistet faren Thorstein på Sykehuset i Vestfold i desember 2007. Han spør helseministeren om problemene rundt pasientskadeerstatning. Hvorfor er det så vanskelig? Og hvorfor tar det så lang tid?

Les også: Dette har du krav på

Dette er spørsmål svært mange av de skadede og pårørende VG Nett har vært i kontakt med har stilt.

Dødssyke Peters siste ønske: - Hør på meg!

Statsråden ser sørgmodig ut.

- Jeg forstår at de ofte synes at det tar lang tid. Vi har økt bevilgningene til Norsk pasientskadeerstatning for at de skal få gjennom sakene raskere, sier Strøm-Erichsen.

DØDE: Unni Tobiassen Lie og Håkon Lie mistet sønnen Benjamin Lie (22) som følge av feil på sykehuset. Foto: Krister Sørbø
DØDE: Unni Tobiassen Lie og Håkon Lie mistet sønnen Benjamin Lie (22) som følge av feil på sykehuset. Foto: Krister Sørbø

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse