Hovedinnhold

Ny alkoholstudie: Seks av ti menn i faresonen

FOR MYE?: Den nye studien viser at hele seks av ti menn kan være i faresonen når det kommer til å drikke for mye. Foto: Espen Braata/VG
FOR MYE?: Den nye studien viser at hele seks av ti menn kan være i faresonen når det kommer til å drikke for mye. Foto: Espen Braata/VG
En ny studie slår alarm om urovekkende alkoholvaner: Hele seks av ti norske menn drikker så mye at det kan være helsefarlig.

Fakta om studien

  • Korus Bergen ved Stiftelsen Bergensklinikkene har i samarbeid med Universitetet i Bergen gjennomført en studie av nordmenns alkoholvaner. Korus jobber på oppdrag fra Helsedirektoratet.
  • Studien baserer seg på spørreundersøkelser på nett av totalt 10 171 personer. Testpersonene har blant annet svart på spørsmål om hvor ofte og hvor mye de drikker, om hvorvidt de har hatt problemer knyttet til egne alkoholvaner, og om alkoholkulturen på arbeidsplassen.

Denne andelen har det rapporten definerer som et «risikofylt alkoholkonsum». Det betyr, ifølge anerkjente måleverktøy, at man drikker så ofte eller så mye at det er forbundet med økt helserisiko og økt fare for avhengighet.

Og kvinnene følger etter like bak: Fire av ti kvinner er i samme faresone, ifølge studien.

Høye tall

- Dette er veldig mye. Jeg ble selv overrasket over at tallene var såpass høye, sier psykologspesialist og forskeren som står bak studien, Cecilie Schou Andreassen.

Det er Korus Bergen ved Stiftelsen Bergensklinikkene som i samarbeid med Universitetet i Bergen (UiB) står bak studien. Målet har vært å kartlegge folks alkoholvaner - og funnene varsler om en voksenbefolkning som drikker stadig mer:

Hele 1 av 3 har hatt problemer med å utføre jobben sin på grunn av bakrus dagen derpå.

En av ti har skippet jobb dagen derpå på grunn av bakrus.

Test deg selv - er du i faresonen ? (Ekstern lenke til undersøkelsen ved UiB)

Hele 61 prosent av mennene i studien defineres å ha et risikofylt alkoholkonsum. Blant kvinnene er andelen 39 prosent.

Feilkilder

Andreassen understreker imidlertid at det er feilkilder i studien, og at tallene derfor kan være i høyeste laget:

- Vi kan ikke fastslå at dette er representativt for hele befolkningen. Utvalget av personer i studien er gjort via nett, og det kan gi en viss skjevhet. Det kan for eksempel tenkes at folk som selv tror at de er i faresonen tiltrekkes til den typen undersøkelser, slik at vi har nådd de som allerede har et risikofylt alkoholkonsum, sier forskeren.

Kriteriene for hva som defineres som «risikofylt», er basert på screeningsverktøyet AUDIT, et anerkjent verktøy utarbeidet av Verdens Helseorganisasjon. Andreassen understreker imidlertid at hennes studie har lagt seg på den laveste terskelen mellom risikofrie og risikofylte alkoholvaner.

Livsstil

Seniorrådgiver Jarle Wangen ved Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (AKAN), synes studien er svært interessant:

Han mener det er viktig å skille mellom «skadelig bruk» og avhengighet.

- Glem avhengighet og alkoholisme, det er ikke det vi snakker om her. Svært mange har en skadelig alkoholbruk, uten at de er avhengige - de drikker litt mer enn det som er bra for både kropp og sjel og familie. De har en livsstil der alkoholen har en stor plass, sier Wangen.

- For høye tall

Forsker Øyvind Horverak ved Statens institutt for rusmiddelforskning synes Korus-rapportens tall, om at hele seks av ti menn kan være i faresonen, høres for høye ut.

Han understreker samtidig at han ikke har fått lest rapporten: - Dette er betydelig høyere tall enn de vi har funnet, blant annet i studier blant 20-30-åringer, som jo er den gruppen som drikker aller mest, sier Horverak.

Også hans kollega Sturla Nordlund stusser.

- Hva som er risikofylt konsum kan selvfølgelig defineres på ulike måter, men i alle tilfelle syns jeg dette høres vanvittig høyt ut.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse