Hovedinnhold

Endrer ikke kostholdsråd etter kreftalarm

... men slik får barnet i seg mindre furan

KAN VÆRE FARLIG: Barnemat på glass kan inneholde det kreftfremkallende stoffet furan. Nå er furan oppdaget i flere norske matvarer. Foto: NTB scanpix
KAN VÆRE FARLIG: Barnemat på glass kan inneholde det kreftfremkallende stoffet furan. Nå er furan oppdaget i flere norske matvarer. Foto: NTB scanpix
(VG Nett) Små barn får i seg mer av det mulig kreftfremkallende stoffet furan i maten, men Helsedirektoratet anbefaler ikke foreldre å endre barnas spisevaner.

Denne saken handler om:

Fakta om furan

  • Fargeløs væske med en søtlig lukt.
  • Finnes i tretjære. Fremstilles industrielt fra sukkerrør.
  • Anvendes som løsemiddel og til flere andre formål.
  • Furan virker irriterende på hud og slimhinner. Den er meget brannfarlig.
  • Furan klasses som kreftfremkallende.
  • Stoffet dannes ved varmebehandling av mat og er påvist i en rekke industrielt fremstilte matvarer, bl.a. kaffe, hermetikk og forseglede matvarer på glass som barnemat.
  • Noen produsenter har gjort tiltak for å redusere innholdet av furan i sine produkter.
  • Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia, Vitenskapskomiteen for mattrygghet, NTB

Vanlige matvarer som barnemat, frokostblandinger og kaffe inneholder høye andeler av furan, og det er noe den norske befolkningen får i seg for mye av, skriver Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i en ny rapport.

Blant produktene med høyest innhold er middagsmat på glass beregnet på småbarn. Disse glassene kan i enkelte tilfeller inneholde høyere nivåer enn kaffe, som blir regnet blant verstingen for voksne.

- Små barn har et større inntak av furan, fordi det forekommer i barnematen. Varmebehandlet mat inneholder furan, og hos små barn er denne type mat en vesentlig del av kostholdet, sier seniorforsker Trine Husøy fra Folkehelseinstituttet til VG Nett.

BAKGRUNN: Slår kreftalarm om barnemat og frokostblandinger

- Lag maten selv

Til tross for de nye funnene, ønsker allikevel ikke Helsedirektoratet å endre sine anbefalinger for kosthold i befolkningen.

- Helsedirektoratet har ikke grunnlag for å endre de nasjonale kostrådene som følge av rapporten, skriver divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet i en pressemelding.

sine sider kommer de derimot med følgende råd til bekymrede småbarnsforeldre:

* Gi spedbarnet morsmelk i hele første leveår, og gjerne lenger men med tillegg av annen kost fra cirka 6 måneder

* Gi barnet jernrik grøt fra cirka 6 måneders alder

* Gi barnet hjemmelaget middagsmat fra cirka 6 måneders alder. Det er funnet høyt innhold av furan i middagsmat på glass.

* Furan fordamper lett. Derfor kan det hjelpe og helle middagsmat på glass over i en kjele og varme forsiktig opp på komfyren mens du rører.

* Gi barnet flere ulike typer grønnsaker og frukt fra cirka 6 måneders alder.

* Gi gjerne brødmat når barnet kan tygge. Det ser ut til å være lite furan i brød.

Kan ikke unngås

Den erfarne professoren i ernæringsvitenskap, Christian Drevon, synes det blir helt feil å peke ut ett stoff som en versting.

VIL IKKE ADVARE: Professor i ernæring Christian A. Drevon mener det er viktig å se på sammensetningen av stoffer i mat. Foto: KRISTER SØRBØ/VG
VIL IKKE ADVARE: Professor i ernæring Christian A. Drevon mener det er viktig å se på sammensetningen av stoffer i mat. Foto: KRISTER SØRBØ/VG

- Maten vår inneholder hundrevis av stoffer med både gunstige og ugunstige helseeffekter. Det er summen av alle disse stoffenes virkning som avgjør om en matvare er gunstig eller ugunstig. Det foreligger for få og for dårlige data til å konstatere at furan har negativ effekt på menneskers helse, sier Drevon til VG Nett.

Forskning rundt furan baserer seg i det alt vesentlig på studier av dyr og man vet lite om hva som skjer hos mennesker.

I Europa har man mellom 2004 og 2010 undersøkt over 5000 matvarer for å finne furan. Hittil har stoffet blant annet blitt funnet i barnemat på glass, tomatsaus, frokostblandinger og kaffe.

- Min holdning er at når vi skal gi råd om mennesker må vi ha gjennomarbeidede data basert på mange ulike studier, med klare helsemessige effekter før man går ut med bekymringsmeldinger. Det blir useriøst å advare mot noe vi har så lite kunnskap om, sier Drevon.

- Forsøker å redusere

Matvareprodusentene ser alvorlig på funnene av stoffet furan i produktene sine. For barn mellom 6 og 24 måneder, viser beregninger at barnemat på glass er hovedkilden. Frokostblandinger er den viktigste kilden for 4 til 13-åringer, og kaffe for voksne.

Blant de største barnematprodusentene er firmaet Nestlé

FORSTÅR FRYKTEN: - Vi forstår forbrukernes bekymring, og forsøker å redusere furan-nivåene der det er mulig, sier Marianne Hardeng Aaberg, pressekontakt i Nestlé Norge. Foto: Nestlé
FORSTÅR FRYKTEN: - Vi forstår forbrukernes bekymring, og forsøker å redusere furan-nivåene der det er mulig, sier Marianne Hardeng Aaberg, pressekontakt i Nestlé Norge. Foto: Nestlé

- Våre produkters kvalitet og sikkerhet har alltid høyeste prioritet for oss. Vi tar VKM sin rapport meget alvorlig, men vi følger også Mattilsynets og Helsedirektoratets råd som sier at de ikke har grunnlag for å endre de nasjonale kostrådene som følge av VKM-rapporten, sier Marianne Hardeng Aaberg, pressekontakt i Nestlé Norge, til VG Nett.

På spørsmål om det fortsatt er trygt å spise deres produkter, henviser hun til helsedirektoratets anbefalinger.

- Vi forstår forbrukernes bekymring, og forsøker å redusere furan-nivåene der det er mulig, så lenge det ikke går på bekostning av matens næringsinnhold, smak og lukt, samt at maten skal være trygg å spise. Nestlé er opptatt av å få mer kunnskap på feltet og støtter og følger forskning på furan i mat. Det er blitt gjennomført flere vurderinger av risikoen knyttet til furan i mat i EU og i USA, og det er ikke gjort funn som har ledet til endringer i offentlige kostholdsråd til befolkningen i EU og USA, sier Hardeng Aaberg.

- Ikke hyggelig

Hos distributøren Alma på Årnes utenfor Lillestrøm har de som motto å gjøre Norge sunnere. De har tidligere distribuert økologisk barnemat fra produsenten Helios, og har nå gått over til å selge det tyskproduserte merket Holle.

- Dette er ikke hyggelig. Vi lærer stadig noe nytt, men jeg føler foreløpig at myndigheter og alle andre vet for lite om furan, sier Anett Pugerup Christensen, kvalitetssjef i Alma, til VG Nett.

Hun understreker at det er umulig å kaste seg rundt å love at produktene er fri for furan hvis det viser seg å være en uunngåelig konsekvens av varmebehandling.

- Vi gjør det vi kan for at produktene våre skal være trygge. Vi har innført kvalitetsrutiner for å sjekke produsenter og leverandører. Vi er spente på hva som kommer ut av denne risikovurderingen. Vi trenger mer kunnskap, sier hun.

Se hvilke produkter hvor furan er oppdaget på Vitenskapskomiteen for mattrygghet sine nettsider. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse