Hovedinnhold

Mange solkremer tåler ikke sol

Mange solkremer tåler ikke sol, advarer overlege ved Hudavdelingen på Rikshospitalet Joar Austad.
Solen inneholder to typer stråler som kan skade huden: UVB-stråler (tenk på B som i brent), og UVA-stråler (A som i aldring og allergi).

Men ikke alle solkremer beskytter mot UVA-strålene - til tross for at de kan være merket med fraser som «99 % UVA-block» eller «UVA-skjold».

- Nyere forskning viser at mange solkremer inneholder UVA-filtre som raskt brytes ned i solen, fordi filteret rett og slett ikke tåler å bli eksponert for lys, sier overlege Joar Austad.

Altså, solens energi vil ganske raskt etter påsmøring «brenne» opp UVA-filteret i kremen. Huden vil da fortsatt være beskyttet mot akutt solbrenthet forårsaket av UVB-stråler, men ikke mot rynker, pigmentflekker, solallergi og mulig kreft forårsaket av UVA-stråler, forklarer Austad.

- UVA-filtre som tåler sol, er fotostabile, som betyr at de tåler å bli eksponert for sollys. Dette ordet bør både forbrukere og solkremforhandlere lære seg betydningen av, sier Austad.

Han anbefaler forbrukere å kjøpe solkremer som er merket «fotostabile» (på engelsk photo stable).

- Men dette er vanskelig å gjøre, fordi de fleste solkremer i handelen ikke har merking som sier noe om UVA-filterets stabilitet. Da er det umulig å vite om kremen tåler sol eller ikke, sier Austad.

Mangelfull kunnskap

For å gjøre forvirringen total: En solkrem kan ha et UVA-filter som tåler sol, selv om den ikke er merket med ordet «fotostabil».

- Mange produsenter har fortsatt ikke undersøkt om UVA-filteret de bruker er fotostabilt eller ikke, sier Austad.

Faktortallet angis i forhold til UVB-strålene, altså hvor lenge du kan være i solen uten å bli brent - ikke UVA-strålene, som altså gir alderdomstegnene og muligens øker kreftfaren.

Ordet «fotostabilt» er gresk for veldig mange solkremforhandlere, viser en sjekk VG har gjort i Oslo sentrum.

Hverken betjeningen i to av Vitakjedens forretninger, i parfymeavdelingene på varemagasinene Steen & Strøm og GlasMagasinet, hos Oslo Helsekost og Sentrum Helsekost eller i The Body Shop, kjente til begrepet.

Å spørre etter fotostabil solkrem føltes omtrent som å gå inn i et reisebyrå å spørre etter flybilletter til Månen.

«Hva??? Ingen her vet hva det betyr,» var det gjengse svaret VG fikk.

Overlege Joar Austad anbefaler folk å kjøpe solkremen sin på apotek.

- Apotekansatte har fått opplæring og skal kjenne til viktigheten av fotostabilitet i solkremer, forteller Austad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse