Hovedinnhold

- Lungesjekk kan redde flere liv en mammografi

MÅ SJEKKES: Mennesker som røyker har godt av å sjekke lungene sine. Foto: PÅL R. HANSEN / VG
MÅ SJEKKES: Mennesker som røyker har godt av å sjekke lungene sine. Foto: PÅL R. HANSEN / VG
Masseundersøkelse av røykere og tidligere røykere kan spare flere liv enn brystsjekk av kvinner, tror kreftforskere.

Norske kreftforskere er i to dager samlet til konferanse i Bergen. På Onkologisk Forum torsdag la briten Stephen W. Duffy fram tall som bekrefter funn i tidligere amerikansk studie: Det er mulig å spare liv ved å masseundersøke mennesker med risiko for lungekreft.

- Vi fant at ett liv ble spart for hver 900 som ble skannet. Det høres kanskje ikke mye ut, men innen forebyggende medisin er det gode tall. Folkehelsen bedrer vi ved å øke levealderen litt her og litt der, sier Duffy til Bergens Tidende.

Til sammenligning viser Duffys tall at mammografi redder ett liv for hver 1000 som blir undersøkt.

Har du erfaringer om dette temaet som kan være nyttig for andre lesere? Skriv i kommentarfeltet under.

Lungekreft rammer årlig nesten 3000 personer i Norge. Én av ti kreftdiagnoser i Norge er lungekreft. Den fryktede sykdommen tar nå like mange leveår som tykktarmskreft, prostatakreft og brystkreft til sammen.

Duffys anbefaling er å undersøke mennesker som er eller har vært storrøykere, og gjøre det annethvert år fra de er rundt 55 til 75 år gamle.

LES OGSÅ:  Har aldri røykt - fikk lungekreft (VG+)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse