Hovedinnhold

- Lubne lever lengst

BILRING FORLENGER LIVET : Ny studie hevder overvektige eldre lever lengre enn eldre med lav BMI Foto:Janne Møller-Hansen, VG
BILRING FORLENGER LIVET : Ny studie hevder overvektige eldre lever lengre enn eldre med lav BMI Foto:Janne Møller-Hansen, VG
(VG Nett) Mer å ta i, mer å være glad i, heter det. Nå viser det seg at litt ekstra kroppsfett kan forlenge livet ditt.

Det er tilsynelatende liten grunn til å mislike bilringene eller kjærlighetshåndtakene.
Mens helsemyndighetene har satt normalvekten fra 20-25 på den såkalte BMI-skalaen, indeksskalaen for kroppsmasse, viser en ny studie at hvis tallet ligger over 25 kan det øke livslengden, skriver Aftenbladet.

Det er overlege ved gastrokirurgisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Jan- Magnus Kvamme, som har kommet frem til resultatet som kanskje kan roe nordmenns vektbekymringer.

Friske, eldre trøndere ble fulgt gjennom lengre tid for å observere hver enkelts sykdomsbilde og utviklingen av generell helse. Kvamme kom til slutt frem til at menn med kroppsmasseindeks (KMI), eller Body mass index (BMI), mellom 25 og 30 og kvinner med indeks mellom 25 og 32,4 hadde lavest dødelighet.

Regn ut din BMI her

Lav kroppsmasseindeks tyder på sykdom

- Det er nok riktig som studien viser, og det er heller ikke helt nytt for oss, sier leder ved Senter for sykelig overvekt (SSO) ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth til VG Nett.

Han påpeker at studien først og fremst var ment for å undersøke eldre med lav KMI.

- Lav KMI tyder ofte på sykdom, slik som lungesykdommer. Derfor kan det på mange måter virke som overvektige eldre lever lengre, mens det viser seg at eldre med lav KMI lever kortere. Det er en paradoksal situasjon, som delvis kan forklares ut fra at overvektige eldre er de som har tålt overvekten best uten å ha pådratt seg relaterte sykdommer.

Også Christian Drevon, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, mener man må skille mellom de to.

- Overvekt og fedme er et fenomen, og det er flere studier som konstaterer at eldre overvektige har høyere levealder, men jeg tror nok at de som har fra 21-23 på KMI-skalaen har en større sjanse til å leve lengre.

Fedme fortsatt et problem

Til tross for at studien viser at lubne mennesker har lenger levetid, må man fortsatt være på vakt for fedmeutviklingen her til lands.

- Nordmenn blir stadig fetere. Det hevdes det fases ut blant barn og unge, men det har jeg vanskelig for å tro, sier Drevon.

Han mener blant annet det nye forslaget om å veie småbarn for å kartlegge vekt, er gunstig.

- Det er mye vi burde ha oversikt over, og det er viktig at vi vet hva vi har å forholde oss til. Det er riktig å veie barn i tidlig alder, og at man ikke tolker fedme som sunnhetstegn.

Vær aktiv

Det fremste tipset til overvektige eldre er, ifølge Hjelmesæth, å være fysisk aktiv.

- Fedme er ikke beskyttende, men man skal ikke tenke så mye på vekta. Det viktigste er å holde seg i aktivitet, gjerne en halv times rask spasertur daglig, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse