Hovedinnhold

Kunstig befruktning redder dansk folketall

Så mange dansker benytter seg av gratis assistert befruktning, at det er med på å holde befolkningsveksten ved like.

Det viser en ny undersøkelse utført av danske og østerrikske forskere, omtalt i Berlingske Tidende.

Har du/kjenner du noen som har erfaring med assistert befruktning i utlandet? Ta kontakt med VGs reporter.

Gjennomsnittlig får danske kvinner 1,9 barn. Dersom barna kun ble til i sengehalmen og ikke i prøverøret, ville det redusert gjennomsnittet til 1,8. Dette ville ført til 4.000 færre dansker i verden hvert år.

Seks prosent av alle nyfødte dansker er blitt til ved kunstig befruktning, og forskerne venter seg at prosenten vil øke til åtte, skriver Vårt Land.

Tusenvis i kø

Også tusenvis av norske kvinner står i kø for befruktningshjelp. Rundt 15 000 prøverørsbarn er født i Norge så langt.

I Danmark kan par få assistert befruktning gratis. Forskerne peker på dette som en av hovedgrunnene til at såpass mange dansker blir til i et glass. Danmark er blant de landene i verden der flest par benytter seg av assistert befruktning, ifølge Berlingske Tidende.

Høy alder

Mange kvinner må ty til kunstig befruktning fordi de venter for lenge med å få barn, ifølge forskerne. Førstegangsfødende kvinner i Danmark har nådd en historisk høy alder, med sine 29 år.

En av forskerne mener det er en smule bekymringsfullt at danske par så ofte må ty til teknisk støtte på sykehuset:

- Det skal ikke være sånn at folk tenker at de alltids kan få barn med kunstig befruktning, sier forsker Tina Kold Jensen ved Syddansk Universitet til Berlingske Tidende.

Hun understreker at prisen for et prøverørsbarn kan være høy, selv om det er gratis i Danmark. Tidligere har hun påvist i undersøkelser at sønner av fertilitetsbehandlede mødre har fått betydelig nedsatt sædkvalitet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse