Hovedinnhold

Slik må du spise for å følge kostrådene

Svinekjøtt er rødt kjøtt, ikke hvitt

I motsetning til hva mange tror, så regnes ikke svinekjøtt som hvitt kjøtt, selv om det blir hvitt når det varmebehandles. Kategorien "rødt kjøtt" omfatter svin, storfe og sau i myndighetenes nye kostråd. Foto: VG
I motsetning til hva mange tror, så regnes ikke svinekjøtt som hvitt kjøtt, selv om det blir hvitt når det varmebehandles. Kategorien "rødt kjøtt" omfatter svin, storfe og sau i myndighetenes nye kostråd. Foto: VG
Trodde du det var sunt å spise svinekjøtt? Nei, sier myndighetene. Nå har svinekotelettene havnet på samme fat som biff og kjøttdeig.

Denne saken handler om:

Fakta om rapporten

  • Najonalt råd for ernæring overrakte i går rapporten "Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer" til Helsedirektoratet.
  • Rapporten er grunnlaget for myndighetenes nye kostråd til befolkningen.
    Kilde: Helsedirektoratet


I går la helsemyndighetene frem nye råd om hva du og jeg skal spise for å holde oss sunne og friske.

Se hvordan du bør spise og leve for å nå de nye målene i tabellen lenger ned på siden.

Konklusjonen er klar: Vi spiser fremdeles for mye rødt kjøtt og for lite fisk og grønt.

- Rødt kjøtt øker risikoen for kreft i tykk- og endetarm, sier Rune Blomhoff, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, som har ledet gruppen som har laget de nye kostrådene.

Denne kreftformen er den hyppigste i Norge i dag.

Likestilles

Tidligere har svinekjøtt havnet i kategorien sunt kjøtt sammen med kjøtt fra fjærkre. Nå mener myndighetene at svinekjøtt må likestilles med rødt kjøtt, det vi allerede spiser for mye av.

- Svin er med fordi kategorien «rødt kjøtt» omfatter storfe, svin og sau i de vitenskapelige studiene rapporten bygger på, opplyser Blomhoff.

Dette reagerer kjøttbransjen sterkt på.

Årsaken er at norsk svin har flere hvite enn røde muskelfibre, i forhold til de amerikanske grisene som forskningsgrunnlaget er basert på.

LES: Svinebøndene vil kjempe mot de nye kostrådene 
LES OGSÅ: Frykter folk skal bli livredde rødt kjøtt 

Dag Henning Reknes i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF), kan heller ikke se at studiene som foreligger gir grunnlag for å avgrense bruk av en så viktig matvare som rødt kjøtt.

LES EKSPERTENES DOM OVER RAPPORTEN HER 

- Rødt kjøtt er både næringsrikt og sunt. Det er også en viktig kilde for protein, mineraler og vitaminer, sier Reksnes.

- Gambling

I rapporten for de nye kostrådene påpekes faren for jernmangel, når kvinner som menstruerer får i seg mindre enn 500 gram rødt kjøtt per uke.

I forskerkretser advares det mot at de nye kostholdsrådene i verste fall kan bidra til mer fedme og være særlig negativt for mødre og små barn

- Dette er å gamble med folks helse ut fra dagens kunnskap, sier Bjørg Egelandsdal, professor ved Universitetet på Ås.

VIL DU FØLGE ANBEFALINGENE? LES HVORDAN HER:

Foto: Grafikk: VG
Foto: Grafikk: VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse