Hovedinnhold

Rød ris forbudt - fordi det virker!

Senker kolesterolet - men er ulovlig å selge fritt

RØDT PULVER: Inne i Hypocool-kapslene ligger det oppmalt rød, gjæret ris. Foto:
RØDT PULVER: Inne i Hypocool-kapslene ligger det oppmalt rød, gjæret ris. Foto:
Da det ble dokumentert at rød gjæret ris har like kolesteroldempende effekt som legemidler med statiner, ble det ulovlig å selge fritt.

Denne saken handler om:

FAKTA:

RØD, GJÆRET RIS:
* Rød gjæret ris er ris om gjæres ved hjelp av soppen monoscus purpureus. Kineserne har i flere hundre år brukt rød, gjæret ris i matlaging, til å lage risvin, og for sine medisinske egenskaper.
* Ifølge Pharmalogica AS er det bare en tredel monakolin K i en dagsdose Hypocol sammenlignet med tilsvarende mengde lovastatin i legemiddelet. Rødfargen på den velkjente retten pekingand, kommer fra rød, gjæret ris.
* I gjæringsprosessen av rød ris oppstår stoffet monakolin K. Dette er det samme som legemiddelet lovastatin, som fremstilles kunstig. Men til forskjell fra legemiddelet inneholder naturmiddelet også åtte andre monakoliner.

STATINER:
* Statiner er en gruppe legemidler som reduserer produksjonen av det dårlige kolesterolet, LDL-kolesterolet, i kroppen. For mye av dette kolesterolet øker risikoen for hjerte og karsykdom.
* Statinene øker samtidig produksjonen av det gode kolesterolet, HDL-kolesterolet. Dette er gunstig for hjertet.
* Om lag 400 000 nordmenn bruker daglig legemidler med statiner. I fjor ble det omsatt legemidler i denne gruppen for 541,3 millioner. Forbruket i antall dagsdoser gikk opp med 13,2 prosent sammenlignet med året før.

I 2006 viste en studie fra Rikshospitalet og Lipidklinikken at rød ris, kjent fra kinesisk mat og folkemedisin, virket like kolesteroldempende som legemidler med statiner.

- Ut fra mengden av det kjente virkestoffet i hver kapsel med rød ris hadde det faktisk litt større effekt enn legemidlene, sier overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken.

- Det virker sterkere fordi det er i en naturlig blanding, sier Henrik Mathisen i Pharmalogica AS.

Ekspert:- Vegrer seg for å dokumentere

Legemiddel

Firmaet selger kapslene med rød ris under navnet Hypocol. De fikk godkjent produktet som en handelsvare av Statens legemiddelverk i 2003. Men i 2006 gjorde Statens legemiddelverk helomvending, og bestemte at Hypocol skulle klassifiseres som legemiddel. Etter flere år med klager og brev, har nå Helse- og omsorgsdepartementet opprettholdt det siste vedtaket fra Statens legemiddelverk.

- Vi opplever at vi får straff for at vi har dokumentert at det virker. Nå får vi ikke selge produktet fritt og heller ikke reklamere for det, sier Mathisen.

Else-Marie (72):Endelig uten bivirkninger

Kolesterolsenkende legemidler med statiner ble omsatt for 541,3 millioner kroner i Norge i fjor. Statinene kan gi bivirkninger som muskel- og magesmerter.

- Produktet med rød ris kan være et godt alternativ for dem som får bivirkninger, og da særlig av typen muskelsmerter. Det er derfor synd at det har blitt vanskeligere tilgjengelig og at mange ikke får vite om det, sier overlege Kjetil Retterstøl.

Retterstøl understreker at også Hypocol kan gi bivirkninger.

- Men fordi dosen er så lav, er risikoen for bivirkninger mindre.

Legemiddelverket:- Må behandles som leggemiddel

Han anslår at om lag en prosent får muskelbivirkninger hvor det vil være aktuelt å teste ut Hypocol som alternativ. I Norge bruker nesten 400 000 mennesker statiner daglig. Det betyr at 4000 mennesker kan ha nytte av alternativet.

Les også:- Mørk julesjokolade reduserer appetitten

Det er fortsatt mulig å foreskrive Hypocol på såkalt legemiddelfritak, men det forutsetter at legen kjenner til og går god for produktet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse