Hovedinnhold

- Hold skinke unna matpakken

UNNGÅ DETTE: En britisk kreftorganisasjon mener man burde unngå å ha skinke på matpakken. Foto: Scanpix
UNNGÅ DETTE: En britisk kreftorganisasjon mener man burde unngå å ha skinke på matpakken. Foto: Scanpix
(VG Nett) En kreftorganisasjon maner foreldre til å la være å ha kjøttpålegg i matpakkene til sine unge håpefulle.

Denne saken handler om:

Skoler over hele landet åpner i dag og tusenvis av matpakker er på vei ut i det ganske land, men ifølge britiske World Cancer Research Fund (WCRF) bør du droppe bearbeidet rødt kjøtt til poden.

- Det er bedre om barn lærer seg til at bearbeidet kjøtt er som en sjelden godbit, dersom man spiser det i det hele tatt, sier Marni Craze ved WCRF til BBC.

De viser til at det å spise mye bearbeidet kjøtt øker risikoen for flere krefttyper senere i livet, og at man dermed bør være forsiktig med kjøttpålegget.

Les også: - Blodprøver kan varsle kreft

Variasjon viktig

Britiske myndigheter er derimot ikke like bombastiske, og sier at kjøttpålegg kan inngå i matpakken fra tid til annen, men at man kanskje kunne variere litt og ikke ha det hver eneste dag.

Sian Porter fra The British Dietetic Association sier at man bør tenke på å gjøre matpakken så sunn som mulig, ikke bare ved å unnlate enkelte pålegg, men også ved å tilføre sunne elementer.

- Variasjon er det viktigste og skinke kan godt brukes av og til, bare ikke hver eneste dag. Dersom du tilfører noe sunt til et skinkesmørbrød, som en tomatskive eller litt salat, så hjelper det også, sier hun.

Stor studie på rødt kjøtt

En stor studie publisert tidligere i år tok for seg effekten rødt og behandlet kjøtt har på helsen vår og kom frem til det oppsiktsvekkende resultatet at de som spiste store mengder av kjøttypene i gjennomsnitt døde tidligere enn andre.

Bearbeidet kjøtt er kjøttprodukter som for eksempel bacon, pølser, hamburger og skinke.

Studien på effekten av rødt kjøtt er publisert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Det røde kjøttet inneholder mettet fett som sees i sammenheng med blant annet brystkreft, tarmkreft, og hjerte- og karsykdommer.

Det er også noe bekymring for at konserveringsmidler i behandlet rødt kjøtt kan ha ugunstig effekt, ifølge ernæringsfysiolog Dagfinn Aune ved Universitetet i Oslo.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse