Hovedinnhold

Kjøp gode solbriller

Sen påske fører til enda sterkere ultraviolett stråling. Ta pauser i solingen og beskytt barna, er ekspertenes beste tips.
MYE SOL: Nordmenn nyter sola i påsken, men husk gode solbriller. Foto: Børn Sigurdsøn/SCANPIX
MYE SOL: Nordmenn nyter sola i påsken, men husk gode solbriller. Foto: Børn Sigurdsøn/SCANPIX


- Nå i påsken er det mange folk på fjellet og snøen reflekterer solen slik at man blir ekstra utsatt for solblindhet, sier optiker Svein Gustav Paulsen i Norsk Optometrisk Forskningsinstitutt til Mozon.

Solblindhet er en skade på den gjennomsiktige delen av øyet. Det gjør svært vondt, ifølge Paulsen.
I verste fall kan for mye sol føre til grå stær.

Gult forsvinner

Han råder folk til å bruke solbriller som er CE-merkede.

- Solbriller som er CE-merket skal blant annet stoppe alle skadelige UV ståler. Det er også satt krav til fargegjenkjenning. Solbriller som ikke tilfredsstiller disse kravene kan forandre synsopplevelsen. Det kan være vanskeligere å gjenkjenne rødt, gult eller grønt, for eksempel i et trafikklys, sier han.

Han råder folk til å kontrollere at solbrillene er merket med CE, og kontakte optiker om man er i tvil.

- De som skal gå på ski eller ut i båt, bør få seg briller som dekker øynene bra. På høyfjellet kommer UV-strålene fra alle kanter, og de reflekteres av snøen. Det kommer mye reflektert stråling fra snøen på bakken i påsken, sier Paulsen.

Pass på barna

Gode solbriller skal ikke bare fjerne all skadelig UV-stråling og gi en god fargegjengivelse. De skal også stå i mot riper, ha glass av god optisk kvalitet og passe bra til brukeren. Det er også viktig å passe på at solbrillene til barna sitter skikkelig på.

- Det er ingen selvfølge at solbrillen sitter godt. En god solbrille skal kunne tilpasses den enkeltes ansikt og hode, slik at den ikke glir, sier generalsekretær Tone Garaas i Norges Optikerforbund.

Hun opplyser at flere nå skaffer seg spesialtilpassede solbriller med styrke.

- Mange som er mye i aktivitet synes også at det er praktisk med kontaktlinser som beskytter mot UV-strålene, men vær oppmerksom på at dette ikke gir samme beskyttelse som en god solbrille, sier Garaas.

Vil du vite mer om hvordan du beskytter deg i påskesola? Her er gode råd fra hudlege Ole Fyrand ved Rikshospitalet.

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no

VG tar ikke ansvar for innholdet i eksterne saker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse