Hovedinnhold

Den norske ensomheten

Prest: - Alle mennesker trenger en synlighetskappe

Mener ensomhet er den største trusselen mot livskvalitet

OPPLEVDE ENSOMHET SOM BARN: Sunniva Gylver møter mange ensomme mennesker i sitt virke som prest i Oslo. Hun tror nesten alle mennesker trenger å være en del av et felleskap for å føle at livet er verdt å leve. Foto: Scanpix
OPPLEVDE ENSOMHET SOM BARN: Sunniva Gylver møter mange ensomme mennesker i sitt virke som prest i Oslo. Hun tror nesten alle mennesker trenger å være en del av et felleskap for å føle at livet er verdt å leve. Foto: Scanpix
(VG Nett) Prest Sunniva Gylver har selv følt seg helt alene. - Da jeg var barn kunne det gå én uke uten at noen snakket til meg på skolen, forteller hun.

Denne saken handler om:

Den norske ensomheten

 • 1 av fire nordmenn er ensomme. Ensomhet er den største folkesykdommen i Norge, ifølge Røde Kors. For ensomme er julen den verste tiden på året. Her er noen råd:
 • Forsøk å finne ut hvorfor du er ensom, for å få større selverkjennelse.
 • Øv deg på å være alene, og til å trives i eget selskap.
 • Delta i frivillig arbeid. Ved å gjøre noe for andre, gjør du noe for deg selv.
 • Unngå flukt som misbruk av rusmidler, overdreven TV-titting eller trøstespising.
 • Etablér bånd til likesinnede ved å delta i aktiviteter du liker. Eksempler: Trening, bridge og kor.
 • Benytt muligheten til å snakke med folk du møter på butikken, bussen eller på gaten.
 • Ikke unngå å ta kontakt med andre mennesker i frykt for å bli avvist.
 • Skaff deg et kjæledyr, som hund eller katt.
 • Bruk internett for å komme i kontakt med andre.
 • Søk profesjonell rådgivning og terapi dersom ensomheten blir kronisk og truer med depresjon.
 • Kilder: SSB, Norges Røde Kors og boken «Ensomhet og sosial isolasjon i vår tid» av Knut Halvorsen.

VG Nett har gjennom flere artikler denne julen satt fokus på den norske ensomheten.

- Religiøs eller ikke, de fleste mennesker vil erkjenne at de trenger fellesskapet. Under høytider og ferier, som for eksempel julen, settes ting på spissen. De som har det bra, har det ofte enda bedre da, og de som har det vanskelig, har det ofte enda vanskeligere. Mange faller utenfor. Alle kan ikke hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen, sier Gylver.

Har du opplevd å være ensom?Del din historie, og les hva andre skriver her

Folkesykdom

Studier viser at én av fire nordmenn har følt seg ensomme, og at følelsene ofte blir sterkere i høytider. Røde Kors går så langt som å utrope ensomhet til Norges største folkesykdom.

Les også: Flere dør av ensomhet i julen

I Gylvers bok fra 2009, «Søndager med Sunniva», gjør trebarnsmoren og presten ensomhet til et sentralt tema.

Hun skriver blant annet at «fellesskap kan være vanskelig, men ensomheten er verre»

Er du alene i julen? Her kan du feire sammen med andre

Flere typer ensomhet

- Hvordan møter du ensomhet i din jobb?

- Mange kommer fordi de er ensomme. Jeg drar også på hjemmebesøk, og ser at mennesker som sliter enten fysisk eller psykisk er enda mer utsatt, ofte fordi de er forhindret fra å møte andre. Jeg møter også mange som har folk rundt seg, men som likevel opplever at de ikke blir sett. Det siste er også en dyp form for ensomhet, som ikke er like stigmatiserende, men fortsatt veldig vanskelig.

Gylver har erfart at et stort nettverk og gode venner er blitt viktigere enn penger i mange miljøer.

- Samtidig er samfunnet preget av færre etablerte sosiale mønstre. Det er mer krevende enn tidligere å opprettholde et sosialt nettverk, og man må i større grad enn før rekruttere disse nettverkene selv. De jeg kjenner som ikke bor med en familie forteller at de må være på hugget hele tiden, sier hun.
- Røde Kors sier at ensomhet er den største folkesykdommen i Norge. Opplever du det sånn?

RAMMER ALLE: Grafikken viser tall fra Levekårsundersøkelsen 2008. Foto: Scanpix, Grafikk/Kenneth Lauveng Foto:
RAMMER ALLE: Grafikken viser tall fra Levekårsundersøkelsen 2008. Foto: Scanpix, Grafikk/Kenneth Lauveng Foto:

- Usynlig og uvirkelig

- Lykke handler mye om tilhørighet. Det å være en del av et felleskap der man blir satt pris på og hørt, er veldig sterkt knyttet til folks opplevelse av at livet er verdt å leve. Når jeg spør folk - og jeg har spurt mange - om når de sist hadde en opplevelse av at livet hadde en mening er det veldig ofte knyttet opp mot dette. Noe av det som får oss til å gjøre fantastiske ting for andre er behovet for felleskap. Da gjør det også dobbelt vondt når dette ikke er oppfylt.

Har du selv følt ensomhet?

- Jeg gjorde det veldig mye som barn, da jeg var mye utenfor på skolen. Jeg husker at jeg kunne komme på skolen, og at det gikk én uke uten at noen snakket til meg. Jeg følte meg usynlig, og nesten uvirkelig. Jeg kjenner mange sosiale og utadvendte mennesker som har en sårbarhet i seg fra slike eller andre erfaringer, som gjør at det ikke skal mye til før de stiller spørsmålstegn ved om de er bra nok. Selv om ikke andre kan fortelle oss alt om hvem vi er, trenger vi mennesker rundt oss som bekrefter oss og utfordrer oss.

Julebudskap

Gylver mener kirken har et spesielt ansvar i julen og viser til julefortellingen om Gud som ble født nesten alene i en stall.

- Den fortellingen utfordrer kirken til å se Gud i de menneskene som opplever ensomhet og utenforskap, ettersom Gud selv valgte å bli menneske i en sånn situasjon. Han ble ikke født på et hyggelig lokalsykehus. Vi hadde en samtale hjemme om ønskelister, og en av ungene ønsket seg en synlighetskappe, slik som Harry Potter har. Hun ble straks arrestert av de andre barna på at det heter usynlighetskappe, og ikke synlighetskappe men jeg tenker at mange i Norge trenger en synlighetskappe.

BAKGRUNN: Les alle sakene om ensomhet i Norge

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse