INJISERES: Radium 223-medisinen har fått navnet Xofigo og gis som injeksjon. Foto: Produsent

Revolusjonerende norsk kreftmedisin godkjent i Norge

Kreftforening:- Alle må få, selv om den er dyr

Den norske kreftmedisinen Radium 223, som dreper kreft med radioaktive alfastråler hos prostatakreftpasienter, er nå godkjent for bruk i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Godkjenningen av Radium 223 i Norge betyr at vi får enda ett nytt medikament som kan gjøre livet til alvorlig syke pasienter lettere og forlenge dette livet ikke minst. For hele pasientgruppen er dette en betydelig gevinst i livkvalitet og levetid, sier Daniel Heinrich, overlege og onkolog ved kreftavdelingen ved Akershus Universitetssykehus.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie er glad for at kreftmedisinen har vist seg så nyttig at den nå er godkjent i Norge.

- Det er svært positivt at norsk forskning har bidratt så betydelig i utviklingen av dette legemiddelet.

Har tatt 20 år

I september i år kunne VG fortelle hvordan kjernekjemikeren Roy H. Larsen og professor Øyvind S. Bruland i 1993 oppdaget at en bestemt type radium, isotopen radium 223, som ga fra seg såkalte alfastråler, faktisk kunne brukes mot kreft som hadde spredd seg, uten å skade pasienten.

I mai i år, 20 år og en milliard utviklingskroner etterpå, kom gjennombruddet med godkjenning av verdens første medisin basert på alfastråler i USA.

15. november ble medikamentet godkjent i EU, og i dag ble den altså godkjent til bruk i sitt opprinnelsesland.

- Dette er en fantastisk gullmedalje å få. Få vitenskapsmenn får oppleve dette. Flere grupper i verden jobber med alfastråler, men Norge er først ute med faktisk å ha fått godkjent en medisin, sier Øyvind S. Bruland, professor og overlege ved Radiumhospitalet til VG i september.

Kreftforeningen: Alle må få

Xofigo koster 70.000 kroner per dose i USA. Behandlingen består av seks doser. Det vil dermed koste i underkant av en halv million per behandling.

Assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen mener at alle som kan ha glede av medisinen, må få den, selv om den er dyr.

ALLE MÅ FÅ: Assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei. Foto: Kreftforeningen

- Vi vet ikke den norske prisen ennå, men vår holdning er at dersom fagmiljøet anbefaler at medisinen tas i bruk, skal alle få. Å forlenge livet med noen måneder kan være svært verdifullt for den det gjelder. Medisinen er smertelindrende, og kan også gi folk en bedre avslutning, sier han.

På spørsmål om han kan love at alle som trenger medisinen vil få den, opplyser helse- og omsorgsminister Bent Høie at det vil være fagmyndighetene som tar stilling til om legemiddelet skal tas i bruk i Norge.

Finner og dreper

Den nye kreftmedisinen finner og dreper kreftceller i skjelettet, og forlenger livet med i gjennomsnitt fire måneder. I tillegg forbedres livskvaliteten.

Kreftleger ved Akershus Universitetssykehus har brukt den nye medisinen i forbindelse med studier og har oppsiktsvekkende resultater å vise til.

Norskutviklet

* Bioteknologiselskapet Algeta, som ble etablert av Øyvind S. Bruland og Roy H. Larsen i 1997, har utviklet Xofigo.
* Algeta fikk NHOs næringsutviklingspris i 2010.
* Produksjonen av Xofigo kom i gang ved fabrikken i Kjeller i juni.
* Algeta inngikk partnerskap verdt 4,8 milliarder med tyske Bayer Schering pharma i 2009, etter lovende resultater i fase 2 studier.
* Firmaet ble verdsatt til 3,3 milliarder i 2010. I juni i år, en måned etter godkjenning og lansering av Xofigo, ble Algeta verdsatt til 8,8 milliarder ved Oslo børs.
* Første innsalg har gitt en omsetning på 400 millioner kroner.
* Algeta og Bayer deler omsetningen i USA likt. I resten av verden vil Algeta få royalty på salg og Bayer vil stå for alle kostnadene.
Kilde: Algeta, E24, Teknisk Ukeblad.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder