KAN BLI FORBUDT: EU vil stoppe produksjon av svensk snus. Foto: Scanpix
KAN BLI FORBUDT: EU vil stoppe produksjon av svensk snus. Foto: Scanpix

- Kan bety slutten for svensk snus

HELSE

(VG Nett) Et nytt EU-forslag vil forby smakstilsetninger i tobakk.

Publisert: Oppdatert: 19.04.12 14:35

Dersom forslaget går gjennom kan det bety slutten for snusbruken for en million svensker, skriver Aftonbadet.

- Det vil innebære slutten for svensk snus, sier EU-parlamentarikeren Christofer Fjellner.

Sverige ble tidligere lovet et unntak fra totalforbudet mot snus i EU. Men ved å forby vesentlige deler av innholdet i snusen, sniker forbudet seg nå inn bakveien, skriver den svenske avisen.

Ifølge et nytt forslag til tobakksdirektiv, som om kort tid blir presentert av EU-kommisjonens helsedirektorat, skal mange ulike smakstilsetninger i tobakk forbys. All svenskprodusert snus blir rammet av forbudet, ifølge Aftonbladet.

«Ekstremt alvorlig»

- Dette vil innebære slutten for svensk snus som vi kjenner det i dag. For oss rammer forbudet hele porteføljen, flere smaker som har vært tilgjengelig i over 200 år, sier Patrik Hildingsson, informasjonsdirektør i Swedish Match.

Selskapet står bak snusmerkene General, Ettan, Grov og Göteborgs Rapé, og har dermed en markedsandel på 85 prosent av snusmarkedet.

Informasjonsdirektøren beskriver forslaget som «ekstremt alvorlig».

- Vi kan ikke begripe at EU kan forby snus i det hele tatt, sier Hildingsson, som mener at den svenske regjeringen må reagere.

Han sier det er for tidlig å svare på om det finnes andre stoffer som kan erstatte smakstilsetningene som nå kan bli forbudt.

- Snus må behandles som snus

Hvis svensk snus blir forbudt å produsere, vil det også ramme nordmenn, ettersom de samme produktene finnes på markedet her.

Nils Erlimo er kommunikasjonssjef i Swedish Match Norge.

- Hvis dette går gjennom vil snusen endre seg i Norge fordi man ikke da lenger har disse aromaene. Vi i Swedish Match ønsker mer og bedre regulering av snus og kan gjerne diskutere innhold i snus, men da må man ta utgangspunkt i snus. Denne reguleringen handler egentlig om sigaretter, påpeker Erlimo overfor VG Nett.

Han viser til at sigaretter og snus, selv om de begge inneholder tobakk, er to ulike produkter som krever ulik regulering.

- Her dømmer man snus på samme måte som sigaretter, selv om helseeffektene er ekstremt forskjellige.

Røykaroma kan bli svartelistet

Han viser til at det vanligste tilsetningsstoffet i snus, røykaroma, ikke fungerer som en «lokkesmak». Snustobakk ble tidligere tørket over åpen ild, noe som ble erklært kreftfremkallende for svært mange år siden. Snusen man bruker i dag, er tørket i sola.

- Det fører til at produktet helsemessig er bedre, men smaken for brukeren endret seg litt - og derfor måtte man tilsette røykaroma.

Dette stoffet, som finnes i alle typer snus, er ett av stoffene som EU nå ønsker å forby.

Også British American Tobacco i Norge stiller seg uforstående til forslaget.

- Det er hevet over enhver tvil at snus er mindre helsefarlig enn sigaretter. I det lyset fremstår det underlig at man sysler med tanken på å forby tilsetningsstoffene man bruker i snus, sier informasjonsdirektør Jan Robert Kvam i British American Tobacco Norway til VG Nett.

Tror ikke forslaget får støtte

Christoffer Fjellner i Europaparlamentet tror ikke forslaget vil få gjennomslag.

- EU må bestemme seg. Man kan ikke både forby snus og i tillegg bestemme hva snus skal inneholde.

Han sier han forventer at de svenske representantene går sammen om å stemme imot forslaget. Det samme bør den svenske regjeringen gjøre i ministerrådet, sier han.

Norge støtter direktivet

Mens svenske myndigheter er negative til et generelt forbud mot tilsetningsstoffer, er norske myndigheter helt på linje med det foreslåtte EU-direktivet, skriver NRK.

Helsedirektoratet mener det er uheldig å bruke stoffer som endrer smak eller farge på tobakken, og sier Norge vil stille seg bak et slikt forbud.

Hva synes du om at snus kan bli forbudt i Sverige? Si din mening i kommentarfeltet!

Her kan du lese mer om