MER AV DETTE: Stress, nye medier og foreldrerollen kan skape problemer for sexlivet. Men det er mange triks du kan ty til for å få mer action i senga, sier ekspertene. Foto: MICROSTOCK

Slik får du mer sex

Hver tredje nordmann i et fast forhold mener de har for lite sex. Her er rådene som kan sikre mer sengehygge.

Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Blir det lite på deg? Du er langt fra alene! Ifølge forskere har vi langt mindre sex nå enn før.
Den moderne hverdag er nemlig full av «sextyver», noe som har ført til at sexaktivitet har dalt drastisk de siste ti årene. En studie gjennomført av forskere ved universitetet i London viser at britene har mindre sex nå enn for ti år siden, skriver BBC.

Og nordmenn ruller ikke oftere i høyet de heller. En rykende fersk InFact-undersøkelse viser at nesten 36 prosent av den norske befolkningen som er i et fast forhold mener de har for lite sex, og oppgir hverdagsstresset som den viktigste årsaken. Mer enn 1 av 3 som er i fast forhold oppgir at de har sex mindre enn to ganger i måneden.

- Ikke overraskende

1025 personer har deltatt i undersøkelsen, og av disse har 417 personer i parforhold besvarte spørsmålene om sex og samliv. Fagsjef Knut Weberg i InFact sier tallene er statistisk signifikante. Det samme mener han om tallene som viser at 36 prosent av dem som synes de for lite sex (totalt 149), oppgir hverdagsstress og tidsnød som det største problemet.

- Selv inkludert alle feilmarginer er det ingen tvil, sier Weberg.

Funnene overrasker ikke norske sex- og samlivseksperter.

- Det er slik jeg hører fra folk i terapirommet. Det er overraskende at ikke flere tenker på at de må prioritere tiden bevisst. Det er de som jobber med å prioritere tiden sin fornuftig som får det til å gå opp, sier samlivsterapeut Solveig Vennesland.

- De som tror at det går av seg selv, bommer veldig ofte, fortsetter hun.

EKSPERT: Samlivsterapeut Solveig Vennesland sier de som jobber med å prioritere tiden sin fornuftig får hverdagen til å gå opp. Foto: JO STRAUBE/VG

Bra for kropp og sjel

Også Facebook har en del av skylden for den synkende sexaktiviteten, mener de britiske forskerne og de norske ekspertene. Her bør man altså passe på, i verstefall kan det gå ut over helsen!

- Sjansen for å bli lykkelig øker om du har fysisk nærhet. Hold rundt hverandre og vær nær. Det motvirker stress og gjør at man slapper av. Man vil også oppdage en rekke andre effekter ved å ha sex. Stort sett blir man friskere om man har regelmessig sex, sier Anders Lindskog, spesialist i klinisk sexologi.

- Ikke la PC, mobilbruk og sosiale medier stjele tid, legg bort dette når dere legger dere. Sett av tid til å pleie relasjonene, og vise nærhet. Plei kvaliteten på den tiden man har sammen, sier sexolog Haakon Aars.

Gode nyheter

SEXOLOG: Eva Mohn. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN/VG

Sexolog Eva Mohn mener resultatene av den britiske undersøkelsen ikke nødvendigvis er så negativt.

- I dag er vi kanskje flinkere til å gjøre kjæresteting sammen, som for eksempel gå på kino. Mannen har blitt en mykere utgave som liker å sitte i sofaen og kysse. Gjør man det, har man ikke like stort behov for samleie. Kvinner har lenge savnet denne kontakten, kanskje har vi kommet dit. Når man får de daglige påfyllene, kan det være at selve samleie oppstår sjeldnere enn tidligere, sier hun.

DETTE ER DE VERSTE SEXTYVENE:

HVERDAGSSTRESS: - Det er den vanligste årsaken til at man ikke har så mye sex som man kanskje ønsker. Vi har et enormt tilbud på fritidsaktiviteter, i tillegg stiller vi høye krav til oss selv om at vi skal rekke alt. Man skal ha jobbet i så og så mange timer, trent, hentet barn i barnehage, ha det fineste hjemmet og sett de siste TV-seriene. Når man har gjort alt dette er det kanskje ikke tid eller energi igjen til sex, sier Anders Lindskog, spesialist i klinisk sexologi.

Råd: Tenk gjennom hvilke ting man virkelig har lyst til og hva man «bare gjør», prioriter sex fremfor ting som ikke er så viktig. Sett av tid til sex i kalenderen slik at tiden går til noe annet.

SEXTYV: Sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram kan stjele tid i hverdagen. Foto: PA PHOTOS

NYE MEDIER: - Når man kommer hjem fra jobb og fritidsaktiviteter blir det TV og internett på kvelden for mange, når man i stedet burde vært nær partneren. Kanskje man sjekker Facebook eller Twitter mens man sitter i sofaen eller ligger i sengen med partneren. Hver slik sjekk tar litt tid, så blir det mange av dem kan det bli vanskelig å komme nær sin partner, sier Lindskog.

Råd: Kutt ned på TV-tid, jobbing eller sosiale medier i stedet for å kutte ned på sex. Har du ikke selvdisiplin nok til å kutte ned, så burde du kanskje ligge unna Facebook.

JOBB: - Vi har skapt en idé om at det er viktig å jobbe i et høyt tempo og i mange timer, men alt slik går jo utover noe annet. Sex er en aktivitet som bygger på mye nærhet og lek, blir nærheten og leken bortprioritert forsvinner sexen, sier Lindskog.

Råd: Kutt ned på jobb! De fleste har godt av å jobbe litt mindre. Det er både hyggeligere og triveligere å ha sex i stedet.

BEKYMRINGER JOBB/ØKONOMI: - Ofte tar man med seg bekymringer fra jobben hjem. Bekymringer for økonomi er også et stort problem for flere, sier Lindskog.

Råd: Snakk med partneren om bekymringene. Når man først har satt av tid til nærhet så er det viktig at det er i en setting som fungerer for begge, og at en av dere ikke sitter inne med masse bekymring for økonomi f.eks.

FORELDREROLLEN: - Det er status å være foreldre i dag og nå deler mor og far mye mer ansvaret ovenfor barna. Flere har fulltidsjobb i tillegg, de to tingene er mye til sammen. Så kommer alle disse andre rollene man spiller: man må for eksempel ha tid til egentrening og venner. De fleste er flinke til å sette av tid til barn og bofellesskap, men ikke hverandre, sier samlivsterapeut Solveig Vennesland.

Råd: Sett av en kveld for voksenkos i uken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder