LANSERER BOK: Selskapet Helsefakta gjør forretning på svineinfluensaen ved å gi ut bok. Den er derimot ikke autorisert av helsemyndigheter eller leger. Foto: Skjermdump Helsefakta.no

Selger uautorisert influensabok med hodeskaller

(VG Nett) Selskapet Helsefakta selger en bok prydet med hodeskaller og tittelen: «Unngå svineinfluensa» til nesten 300 kroner. Men ingen med helsefaglig bakgrunn har godkjent boken.

  • Francis Lundh
  • Ida Aalen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Boken er markedsført via faks og en egen nettside med ukrediterte sitater som «den viktigste boken dette tiår» og «boken er et nyttig verktøy for myndigheter og helsevesen».

Den er derimot ikke sett over av leger, helsepersonell eller helsemyndighetene, men daglig leder Arne Johansen i Helsefakta mener det er en nyttig oppsamling av informasjon.

- Boken er en samling av en del av dette som verserer rundt svineinfluensa. Den ene dagen er det litt farlig, mens neste dag melder neste avis at det ikke er et problem. Det har vært tilbakemelding fra kundene om at de setter pris på en samling, sier Johansen til VG Nett.

Spørsmål og svar om svineinfluensa på FHIs hjemmesider

I et intervju med smaalenene.no erkjenner han at de bevisst spiller på folks frykt ved å bruke et omslag med hodeskaller, men at omfanget av sykdommen gjør at de mener det kan forsvares.

- Grunnen til det er at vi mener at dette er en såpass alvorlig sak og at man ikke skal dysse det ned. Faktum er at dette har store konsekvenser for samfunnet. Vi synes dette bildet vekker en del oppmerksomhet, sier Johansen.

- Hvorfor kaste bort 300 kroner?

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland sier han ikke kan kommentere innholdet i boken siden han ikke har sett den, men skjønner ikke helt behovet for en slik bok.

- Publikum kan lese vår informasjon gratis på www.fhi.no/nyinfluensa. Så hvorfor kaste bort 300 kroner? skriver Aavitsland i en e-post til VG Nett.

Han sier også at et problem med hvilken som helst bok om det nye influensaviruset er at informasjonen kan forandre seg under veis.

- Rådene våre vurderes fortløpende og kan endre seg når vi får mer kunnskap om denne nye sykdommen. Det betyr at en bok raskt kan bli utdatert, sier Aavitsland.

Ikke revidert av leger - ikke samarbeid med helsemyndighetene

FAKSREKLAME: Selskapet Helsefakta har markedsført boken sin med blant annet faks. Foto: Scan Faks Helsefakta.

Johansen mener derimot at når de nå trykker et nytt opplag, som allerede er på vei, vil forsøke å oppdatere seg som best mulig.

- Det er alltid et problem i papirutgaver å oppdatere, da gjør man det beste ut av det når flere opplag blir trykket, sier han.

- Hva er det som er annerledes i deres bok enn de rådene helsemyndighetene allerede kommer med?

- Det er mange som har lurt på det, men poenget er at det ikke er noen heksekunstbok. Det er ikke noe revolusjonerende i boken, men det er en samling av informasjon av det som eksisterer spesielt på hygiene og hvordan unngå smitte, sier Johansen.

Han bekrefter at boken er laget uten godkjenning av hverken lege, legeforeningen eller helsemyndigheter.

- Det er ikke leger eller lignende som har revidert boken, og vi har over hodet ikke samarbeid med myndigheter eller legeforeningen eller noe, sier Johansen.

- Hvilke kilder har dere brukt?

- Dette er hentet fra en rekke forskjellige steder. Vi har prøvd å gå gjennom det meste og verifisert det og brukt det der vi mener det passer godt inn, sier Johansen.

Sitatene som «boken er et nyttig verktøy for myndigheter og helsevesen» sier han kommer fra forskjellige kunder.

Selskapet skal ikke være i Brønnøysundregisteret, og smaalenene.no, som omtalte saken først i går, spekulere i en ny sak i dag på om boken var stoppet, etter nye meldinger på Helsefaktas hjemmeside.

Siden skal også ha vært nede, før den dukket opp med ny adresse.

Til dinside.no sier Johansen at boken er skrevet av en anonym forfatter.

All informasjon gratis på nett

Dersom du ønsker verifisert informasjon om forebygging og forhindring av smitte finnes dette gratis på myndighetenes sider: www.pandemi.no eller på www.fhi.no/nyinfluensa som oppdateres ukentlig.

Når det gjelder farligheten av svineinfluensa har helsemyndighetene sagt at det for de aller fleste vil gi mild, forbigående sykdom, men at det for enkelte, særlig dem i risikogruppene, kan være viktig å være oppmerksom på symptomer.

Et scenario lagt frem av Folkehelseinstituttet tidligere i uken går ut på at vi i Norge vil kunne få opp mot 300.000 nye smittetilfeller i løpet av en uke på det meste.

Anslaget går videre ut på at kun én prosent av alle som blir syke trenger sykehusinnleggelse, og av disse vil en av fem trenge intensivbehandling.

Belastningen for helsevesenet antas derimot å bli enorm ettersom man har prognoser som tilsier at 30 prosent av befolkningen kan bli smittet. Et mindretall av disse, én av tre, antas å oppsøke lege med symptomene.

Til sammenligning sa Folkehelseinstituttet til VG Nett i går at en vanlig sesonginfluensa, eller vinterinfluensa, gjerne smitter mellom fem til 10 prosent av befolkningen.

En vanlig influensa fører til anslagsvis 1000 dødsfall årlig, ifølge FHIs nettsider. Hovedsakelig dreier dette seg om eldre.

På mandag åpner myndighetenes informasjonstelefon om den nye influensaen på nummer 815 55 015.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder