H5N-viruset nærmer seg Norge: Farlig fuglevirus påvist i Sverige

(VG Nett) Den aggressive formen for fugleinfluensa er påvist i Sverige. Nå er det bare et tidsspørsmål før det når Norge.

  • Camilla Flaatten
  • Roar Dalmo Moltubak
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Det opplyser svenske landbruksmyndigheter ifølge NTB.

Viruset H5N1 er påvist i to ville fugler i området rundt Oskarshamn på den svenske sørøstkysten, ifølge det svenske Jordbruksverket.

- Med tanke på risikoen for å få smitten inn i tamfugl-bestanden er det alvorlig at en aggressiv form for fugleinfluensa nå er påvist i Sverige, sier sjefveterinær Leif Denneberg i svenske Jordbruksverket til Aftonbladet.

Mellom 35 og 40 fugler ble i dag undersøkt for fugleviruset H5N1 i Uppsala. Ved 11-tiden sa kilder avisen Expressen hadde snakket med at to fugler pekte seg ut som interessante.

- Smittevern viktig

- Det er viktig at vi raskt påbegynner smittevernarbeid i området for å hindre at smitten sprer seg videre til tamfugblbestander, sier Denneberg.

Så sent som mandag sa Zsuzsanna Jakab, som er sjef for EUs smittevernmyndigheter, at fugleinfluensaen kommer til å dukke opp i stadig flere europeiske land.

Nærmer seg Norge

- Hva har dette å si for Norge?

- Risikoen er noe økt, men ikke vesentlig her i landet. Det har med trekkfuglenes rute å gjøre, det er ingen typisk trekkrute fra Oskarshamn-området til Norge, sier avdelingsdirektør Hilde Kruse på Veterinærinstituttet til VG Nett.

- Nå som fugleinfluensaen er påvist i Sverige, vitner det om at det kan nærme seg. Det er nå behov for styrket overvåkning av villfugl her i Norge, sier Kruse.

Artikkelen vil bli oppdatert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder