FORSKES: Avdeling for kreftbehandling på Radiumhospitalet i Oslo på laboratoriet hvor prøver fra pasienter med blant annet brystkreft blir tatt hånd om. Foto: Lise Åserud/ NTB scanpix

Studie: Brystkreft er elleve ulike sykdommer

Brystkreft er ikke bare én sykdom, men elleve ulike sykdommer, fastslår forskere som forsøker å utvikle individualisert behandling.

NTB

Studiet er publisert i tidsskriften Nature etter at forskerne har studert 2.000 kvinner over 20 år. De fastslår at brystkreft består av elleve ulike sykdommer. Hver sykdom har egne molekylære strukturer som avgjør risikoen for tilbakefall og egnede behandlinger.

– Vi må slutte å snakke om brystkreft som én sykdom, sier professor Carlos Caldas i Cambridge University til BBC.

Kartlegging

Rapporten viser at den såkalte trippel-negative brystkreften består av to sykdommer. Den ene har en høy risiko for tilbakefall og er vanskelig å behandle, mens den andre har betydelig lavere tilbakefallsrisiko fem år etter behandlingen.

Nye tall: Kreft med spredning oppdages ofte for sent

Forskerne har også identifisert fire undergrupper som var såkalt ER-positive svulster som vokser som svar på hormonet østrogen. Disse typene har høy tilbakefallsrisiko.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OMFATTENDE: Rundt 3.500 nordmenn får brystkreft årlig. Foto: Illustrasjonsfoto

Ny forskning: Én av tre brystkreftpasienter kan slippe cellegift

Skreddersydd behandling

Disse analysene kommer til å bli mye mer detaljert i framtiden, sier forskerne. Dels for å optimalisere behandlingen og dels for å kartlegge tilbakefallsrisiko.

– Vi er fortsatt et stykke unna å kunne tilby denne type individualisert behandling til alle kvinner og vi trenger mer forskning for å kunne skreddersy behandlinger slik at de passer enkeltpasient, sier forsker Karen Vousden i Cancer Research UK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder