INNEHOLDER STOFFENE: Medisiner som Ibux, Brufen, Voltaren, Cataflam og Naproxen inneholder stoffer som kan være livsfarlige i høyere doser.

Ny rapport: Smertepiller kan være livsfarlige

Høyt forbruk av vanlige, smertestillende tabletter øker faren for infarkt, slag og død. Det viser ny forskning, som ble offentliggjort i natt.

  • Ola Mjaaland
  • Herman Prein Moestue

Artikkelen er over seks år gammel

Det er det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet som i dag omtaler de skremmende funnene gjort ved University of Oxford:

Såkalte NSAID-er - som ibuprofen, naproxen og diklofenak - kan være livsfarlige i høyere doser. De øker faren for hjerteinfarkt, slag og dødsfall med 33 prosent.

- Grundig og omfattende

Blant medisinene som inneholder slike stoffer er kjente merker som Ibux, Brufen, Voltaren, Cataflam og Naproxen.

- Dette er en grundig og veldig omfattende forskning som underbygger tidligere undersøkelser av NSAID-tabletter, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

Han har følgende melding til leger og brukere av smertestillende:

- Vår mening er at det er en for høy bruk av disse tablettene. Jeg mener leger skriver ut for mye av dem og bør bli mer forsiktige.

Rundt 800.000 nordmenn får slike tablettene på resept, viser 2012-tall fra reseptregisteret. I tillegg kommer alle som kjøper uten resept.

15.000 hjerteinfarkt

NSAID, som står for non-steroidal anti-inflammatory drugs, har vært hjørnesteinen i behandling av smerte over hele verden i over hundre år. Årsaken er at de er antiinflammatoriske, eller betennelsesdempende, i tillegg til å lindre smerte.

ADVARER: Steinar Madsen i Legemiddelverket mener den grundige undersøkelsen støtter opp om tidligere, mindre undersøkelser. Foto: KRISTIAN HELGESEN/VG


Tidligere undersøkelser har vist at nyere NSAID-tabletter - såkalte Coxib-tabletter, som skal være snillere mot mage og forhindre indre blødninger - gir større fare for hjerteinfarkt.

Men den nye studien viser at klassiske NSAID-tabletter som Ibux og Voltaren også kan gi en lignende risiko for hjertesykdommer.

Om lag 15000 og 13000 nordmenn får henholdsvis et akutt hjerteinfarkt eller hjerneslag hvert år, ifølge folkehelseinstituttet.

Rundt halvparten er over 75 år.

Avhenger av dosen

Undersøkelsen som ble offentliggjort i natt, omfattet 353000 pasienter.

Den viser at tre av 1000 pasienter som har en moderat risiko for hjertesykdom, vil få hjerteinfarkt etter ett års høyt forbruk av diklofenak eller ibuprofen. Ett av infarktene vil være dødelig.

Risikoen er høyest hos dem med en tidligere hjertesykdomshistorie, med høyt blodtrykk eller med høyt kolesterolnivå.

Man antar at to av tre voksne nordmenn har forhøyet kolesterol.

Undersøkelsen viser at det er de høye dosene av tablettene som er farlige. En høy dose vil si maksimal oppgitt dosering i bruksanvisningen, eller enda høyere, over lengre tid.

- For mange av disse legemidlene er det et stort sprang fra laveste til høyeste anbefalte dose i bruksanvisningen. Undersøkelsen viser at risikoen avhenger av dosen. Forhør deg med lege og ikke driv egenbehandling over lang tid ved smerter, sier Madsen.

Påvirker andre organer

NSAID-tabletter er farlige fordi det påvirker mange andre organer, som mage, blod og nyrer, opplyser spesialist på hjertesykdommer, Sandip Kanse. Han er professor i medisin på Universitetet i Oslo.

- De blokkerer et enzym i blod, blodårer og hjerte, og øker dermed faren for hjerteinfarkt, opplyser Kanse.

Han presiserer at de fleste bruker NSAID-tabletter moderat.

- En gjør livet enklere for folk ved at man også kan kjøpe det på butikken når en har smerter en sjelden gang. Det fungerer for de fleste og er ufarlig i små doser, men dessverre er det alltid noen som tar altfor mye. Det er farlig, sier professor Kanse.

Steinar Madsen sier at det pågår en diskusjon om NSAID-tablettene, særlig gjelder det om diklofenak bør være reseptfritt.

- Naproxen kommer bedre ut enn diklofenak og ibuprofen, men har du smerter bør paracetamol være førstehånds smertestillende, sier han.

- De gir ikke risiko for nyresvikt og magesår som NSAID-tabletter. En betydelig del av dem som bruker NSAID, kan bruke paracetamol.

Til tross for resultatene i undersøkelsen, mener Madsen at stoffene fortsatt skal være tilgjengelig uten resept, i små doser.

Dette svarer produsentene:

Forsknings og utviklingsdirektør Astrid T. Bratvedt i Weifa, som produserer smertetablettene Ibux, har denne kommentaren til undersøkelsen:

- Det er velkjent for oss at bruk av høye doser (2400 mg daglig) og langtidsbehandling med Ibux og andre NSAID kan være forbundet med en liten økning i risiko for hjerteinfarkt eller hjerneslag. Det er derfor viktig at NSAIDs ikke brukes i høyere doser og i lengre perioder enn anbefalt. Pakningsvedlegget og Felleskatalogteksten inneholder informasjon om dette.

Weifa har ikke mottatt rapporter på alvorlige hjertebivirkninger forårsaket av Ibux.

Kommunikasjonsdirektør Nicklas Rosendal i Novartis, som produserer blant annet Voltaren, ønsker å vente med en kommentar til selskapets eksperter har fått satt seg inn i rapporten. Men han understreker at det er viktig å følge myndighetenes og legenes anbefalinger om størrelsen på dosene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder