TRENGER OPPFØLGING: Sina Kathrine Øidne Hausvik fikk narkolepsi etter å ha tatt vaksinen mot svineinfluensa, og tror nå hun vil trenge oppfølging resten av livet. Foto: Privat

Narkolepsiofrene: - Må ha oppfølging resten av livet

(VG Nett) 12 av de narkolepsirammede barna og familiene VG har snakket med frykter barna må ha oppfølging resten av livet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- I tillegg til at jeg alltid vil trenge medisiner for å regulere narkolepsien, vil jeg være helt avhengig av oppfølging fra nevrolog, sier Sina Kathrine Øidne Hausvik.

21-åringen fra Søgne er ikke i tvil om at hun vil ha behov for oppfølging resten av livet. Hun var helsefaglærling da hun vaksinerte seg, og er i dag 100 prosent sykemeldt.

Hausvik er en av 17 narkolepsirammede som forteller sin historie på VG Nett. De fikk sovesykdommen etter at de fulgte myndighetenes anbefalinger høsten 2009, og tok den omstridte vaksinen.I etterkant har de fått narkolepsi. Diagnosen har forandret livet til alle sammen.

Pasienter med narkolepsi plages blant annet av ekstrem søvnighet på dagtid, og kan plutselig og uten forvarsel sovne. Søvnen kan være kortvarig, eller vare i mange minutter.

LES HISTORIENE TIL ALLE 17 HER

På spørsmål fra VG svarer 12 av dem at de tror at sykdommen vil føre til at barna trenger oppfølging resten av livet.

Må utdanne seg på nytt

Flere frykter også at barna ikke vil kunne få den jobben de ønsker, og det yrket de drømmer om.

Når Hausvik vil bli frisk nok til å være i jobb er foreløpig usikkert.

- Jeg er uansett nødt til å utdanne meg på nytt innen et yrke med mindre tunge løft. Jeg er helt avhengig av å ha en jobbhverdag som kan tilpasses behovet mitt for hvile, sier hun.

Søndag skrev VG at flere av narkolepsiofrene også vurderer å være med på et felles vaksinesøksmål dersom det blir aktuelt. Helse- og omsorgsdepartementet ønsket da ikke å kommentere saken.

Hittil skal minst 45 barn ha fått narkolepsi etter å ha tatt vaksinen mot svineinfluensa. 2,2 millioner nordmenn tok vaksinen, derav 470.000 barn i aldersgruppen 4 til 19 år

Vaksinefirma: Tar det alvorlig

- Vi tar dette veldig alvorlig og føler med dem som er rammet, sier Anita Tunold, direktør for samfunnskontakt og helseøkonomi i GlaxoSmithKline som laget svineinfluensavaksinen.

- Hvorfor ønsket ikke GSK å inngå kontrakter der man tok økonomisk ansvar for eventuelle alvorlige bivirkninger?

- Det er viktig å huske på at dette var en avtale om levering av en beredskapsvaksine som skulle produseres og leveres i en situasjon med stor usikkerhet. Modellvaksinen, som Pandemrix bygget på, var utviklet med tanke på en alvorlig pandemi der rask levering av en effektiv vaksine kunne være avgjørende. Vi skal være glade i ettertid for at pandemien ble så mild som den ble.

Kommentar: Hjerteskjærende bivirkninger

- Var vaksinene etter deres mening godt nok utprøvd før den ble solgt under pandemien 2009?

- Modellvaksinen var godkjent av europeiske og nasjonale legemiddelmyndigheter. Vi skulle selvfølgelig gjerne ha oppdaget dette på forhånd, og vi ville aldri solgt en vaksine som ikke møtte legemiddelmyndighetenes kvalitetskrav og regulatoriske standarder. I kliniske utprøvninger vil man dessverre ikke kunne registrere så sjeldne bivirkninger, det er først når hundretusener vaksineres at man vil kunne oppdage dem.

Til sammen har 1270 personer meldt fra om forskjellige bivirkninger fra vaksinen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder