HELSEBRINGENDE: I fjor skrev VG om at norske forskere er kritiske til det nye «supervitaminet» K2. Nå viser ny, norsk forskning at vitaminet kan bidra til viktig beskyttelse mot sykdom. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG Foto:Jan Petter Lynau,VG

Norske forskere med uventet funn om nytt «supervitamin»: - Kan bety mye for folkehelsa

Professor mener du bør ta K2 i kapselform for å få i deg nok

Oppsiktsvekkende funn ved UiO viser at vitaminet K2 beskytter mot svekking av skjelettet - og gjør deg mindre syk.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nye funn gjort av forskere ved Universitetet i Oslo (UiO) viser at vitaminet K2 beskytter produksjonen av benvev ved betennelser. Vitaminet beskytter deg altså mot svekking av skjelettet når du er syk.

Beskytter mot benbrudd og åreforkalkning

Ifølge forskerne fungerer det slik: Når du er syk, og har betennelser, kan bencellene miste evnen til å mineralisere. Da dannes det hardt benvev - og bencellene påvirkes. Da øker risikoen for brudd i knokler, lårhalsbrudd og håndleddsbrudd.

Fibroblastene, elastiske celler i blodårene, blir også påvirket av betennelser. De kan begynne å nedfelle kalk, som kan gi uønsket åreforkalkning - som igjen kan føre til hjerteslag, hjerteinfarkt og nyreskader.

Men alt dette kan K2 beskytte deg mot, viser UiOs funn. Universitetet selv omtaler funnene som oppsiktsvekkende og uventede.

- Stor betydning for helsen din

Leder av forskningsprosjektet, professor Jan Oxholm Gordeladze i forskergruppen «Stamceller og microRNA», mener funnene kan ha stor betydning for folkehelsen.

- Vi har prøvd å finne et system for å manipulere benceller og fibroblaster slik at de oppfører seg normalt også ved betennelse. Dette kan derfor ha stor betydning for enkeltindividers helse å få en kontinuerlig beskyttelse mot beintap og åreforkalking, selv om man har betennelser i ny og ne, sier professoren.

- Bør ta K2 i kapselform

Gordeladze sier til VG at optimal daglig dose av vitamin K2 ligger på mellom 180 og 200 mikrogram for å oppnå best helseeffekt. Men nordmenn får trolig ikke i seg nok.

- Man regner med at 80 prosent av alle amerikanere får for lite vitamin K2 i maten. Norsk og amerikansk diett er ikke helt ulike, så vi kan anta at også mange nordmenn får for lite K2, sier han.

K2-KILDE: Ulike ostetyper og gjærede matvarer (som gamalost) er viktige K2-kilder. Foto:Jørgen Braastad,VG

Professoren forklarer videre at man kan klare å få i seg dette innholdet via mat. Men mye av denne maten inneholder også en del mettet fett - som er ugunstig. Gode kilder til vitaminet finnes i animalske matvarer som lever, ost og kjøtt, gjærede matvarer som gamalost og natto (japansk rett).

- Hvis man skal følge norske kostholdsanbefalinger, kan man kanskje prøve med et inntak av rundt 50 -100 mikrogram vitamin K2 i kapselform, sier professoren til VG.

- Mindre komplisert å holde seg frisk

VG har tidligere skrevet om at flere norske eksperter er kritiske til vitaminet K2 (VG+). Vitaminet blir markedsført som svært helsebringende uten vitenskapelig belegg for påstandene.

Men nå kan K2 kanskje markedsføres som et «supervitamin» med god grunn: UiO konkluderer altså med at K2-vitaminet har betydelige fordeler for helsa.

- Dette er første gangen man undersøker vitaminets effekt i en slik sammenheng, sier Gordeladze.

Funnene ble gjort i forbindelse med at forskergruppen skulle finne ut hvordan man kan hindre tap av benvev når vi har betennelser i kroppen. Begge metodene som ble brukt på bencellene - genterapi og tilførsel av vitamin K2 - hadde effekt. I tillegg kunne forskerne se at K2 forsterket effekten av genterapien.

Ifølge forskerne skjedde det virkelige uventede da de sammenlignet effekten av genterapi med effekten av K2 alene. Det viste seg at vitaminet hadde nesten like stor effekt alene, som i kombinasjon med genterapien.

Når det viser seg at K2 har nesten like stor effekt som genterapi, kan det være en langt mindre komplisert måte å holde oss friske på, mener forskerne.

Til nå har forsøkene foregått med stamceller i laboratoriet og på rotter. Videre har forskergruppen planer om å studere effekten av vitamin K2 på mennesker og dyr.

EKSPERT: Henriette Øien, avdelingsdirekttør i Helsedirektoratet. Foto:Ingunn Saltbones Leine,VG

Myndighetene: - Kan være betydelig for folkehelsa

Helsedirektoratet har sett på studien, og synes den er interessant.

- Dette er interessant, og det kan få betydeligheter for folkehelsen. Men det er for tidlig å uttale seg på bakgrunn av disse funnene ettersom dette kun er én studie - og som er gjort på stamceller i laboratoriet og på rotter, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien, til VG.

Helsedirektoratet mener at funnene ikke er grunnlag nok til å definere en ny anbefaling av hvor mye K2-vitamin man bør ha seg.

- Vi har nordiske næringsstoff-anbefalinger som allerede angir hvor mye vitamin K vi trenger. Vi har ikke grunnlag for å si at man skal ta tilskudd utover å spise vanlig mat, sier Øien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder