GENERELL SUNNHETSPROFIL: Ungdom drikker mindre enn tidligere. Illustrasjonsbilde.

GENERELL SUNNHETSPROFIL: Ungdom drikker mindre enn tidligere. Illustrasjonsbilde. Foto: Kyrre Lien , NTB scanpix

Unge drikker og røyker mindre enn før, men jenter sliter mer i hverdagen

Ungdom drikker mindre alkohol og røyker mindre enn tidligere, ifølge ferske tall fra Universitetet i Bergen. En generell sunnhetsprofil, mener professor.

Ida Christine Johannessen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Om lag hver tiende elev i tiende klasse sier de har vært fulle, ifølge tall fra den landsomfattende spørreundersøkelsen «Helsevaner blant skoleelever» fra UiB. Det melder NRK.

Det er nesten 30 prosent færre enn ved forrige spørreundersøkelse for fire år siden.

Årets tall viser også at mindre enn to prosent av ungdomsskoleelevene opplyser at de røyker.

– Det går inn i en generell sunnhetsprofil, og at en ønsker å ha kontroll på egen oppførsel. Det er en helhet, sier Oddrun Samdal, som er professor i helsepsykologi ved Universitetet i Bergen.

Les også: Vestkant-ungdom i Oslo mest på fylla av alle

Undersøkelsen har også sett på kroppspresset blant dagens unge. Der viser det seg at to av fem jenter på 16 år slanker seg.

– Hvis vi ser på høyde og vekt, som de også har rapportert, er det bare en liten andel som er overvektige. Flertallet av jentene driver med unødvendig slanking, sier Samdal.

I tillegg kommer det fram at ungdom nå sliter mer med skolestress og helseplager, til tross for mindre rusmiddelbruk og bedre matvaner.

4.500 elever på 11, 13, 15 og 16 år har svart på undersøkelsen.

Jenter sliter mest

«Helsevaner blant skoleelever» er en del av en større europeisk undersøkelse i regi av WHO.

Ungdommene tar mer avstand fra alkohol og røyking enn tidligere, men likevel har det dukket opp andre utfordringer.

– Norsk ungdom har aldri vært sunnere. Det er nesten ingen som røyker, og stadig færre spiser godteri og drikker brus daglig. Samtidig ser vi tydelige utfordringer på noen områder, sier Samdal til UiB.

Resultatene for Europa samlet viser at unge jenter sliter mer i hverdagen og har dårligere mental helse enn gutter, og forskjellene øker med alderen.

Én av fem jenter i alderen 15 år sier deres helse er rimelig eller dårlig, mens hele 50 prosent opplever helseplager mer enn én gang i uken.

Overvekt, mobbing og dårligere kosthold er mer utbredt blant gutter, men undersøkelsen viser at mange jenter sliter med selvbildet og ser på seg selv som tykk. 25 prosent av europeiske jenter i alderen 15 år går på diett eller forsøker å gå ned i vekt på andre måter.

Les også: Men, e-sigarettene virker jo ikke

I WHOs pressemeldinger blir det opplyst at jenter og barn fra familier med lavere inntekt konsekvent rapporterer om dårligere fysisk og psykisk helse og en lavere grad av fysisk aktivitet enn gutter og barn fra mer velstående familier.

Det arrangeres i dag en pressekonferanse i Brussel om WHOs nyeste rapport om skoleelevers helsevaner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder