INNENFOR PORTEN: Barna i barnehagen på Stumholmen må holde seg på innsiden av porten. Foto: Aftonbladet

Fugleinfluensa i Karlskrona: Barna blir holdt igjen i barnehagen

På Stumholmen i Karlskrona får ikke barna lov å forlate barnehagegården. I dag ble det aggressive fugleviruset påvist i en and som forrige uke ble funnet død på Stumholmen.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

- Vi lar ungene gå ute på området til barnehagen, men de får ikke gå utenfor portene, sier bestyrer Anette Svensson i barnehagen på Stumholmen til Aftonbladet.se.

- Prøve å ikke skremme

Barnehagen har til sammen 33 barn fordelt på to avdelinger. Begge ironisk nok oppkalt etter fuglenavn, «Falken og «Gladan». Det er etter å ha vært i kontakt med myndighetene barnehagebestyreren har tatt avgjørelsen om å la barna være ute i lekegården, men ikke utenfor der igjen.

- Vi er også veldig oppmerksomme på at ingen barn putter noe i munnen, sier Svensson til den svenske nettavisen.
Hun forklarer at de prøver å ikke skremme barna, men forklarer dem at de må unngå fugler.

- Ikke pirk i dem med pinner, og ikke mat dem, forklarer vi barna, som stort sett hører på det vi sier.

Så langt har ingen foreldre kommet for å hente barna sine. Noen har derimot ringt for å sjekke hvordan det står til.

- De er ganske rolige. Det er vi også. Vi har kontakt med myndighetene og venter på videre beskjed om hva vi skal gjøre, avslutter barnehagebestyreren.

Flere fugler i Sverige

DØD: Denne anda har fått påvist det farlige fugleinluensaviruset. Bildet er tatt da den ble funnet i nærheten av en barnehage på Stumholmen i Karlskrona 2. mars. Foto: Scanpix

Det var i dag tidlig det ble kjent at den farlige formen for fugleinfluensa er

påvist i en and som altså ble funnet sentralt i den svenske byen Karlskrona.

Også tre toppender i Oxelösund, sør for Stockholm, har fått påvist smitte, men i et område som er lenger fra mennesker enn anden i Karlskrona.

Fugleinfluensaen ble for første gang påvist i Sverige i forrige uke på to døde ender i Oskarshamn. Begge stedene ligger langs kyststripen til Östersjöen, og det er bare 160 kilometer mellom de to tettstedene.

Totalt har en nå konstatert 10 tilfeller av den aggressive formen for fugleinfluensa, H5, i Sverige.

Minst to av disse har truleg dødd av den variant som har vist seg å kunna smitta mennesker, H5N1. Det er svenske eksperter sikre på, men endelig analysresultat er ventet fra et referanselaboratorium i England om få dager.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder