Kreftforeningen: 6.600 dør av røykerelaterte sykdommer hvert år

PÅ RIKTIG VEI: I dag anslår man at rundt 13 prosent av befolkningen røyker daglig, sammenlignet med 27 prosent i 2003, ifølge Statistisk sentralbyrå. Foto: , Scanpix

Kreftforsker: – Røyking er dødeligere enn vi trodde

En ny studie viser at halvparten av alle dødsfall ved tolv ulike krefttyper skyldes røyking. – Vi finner stadig flere kreftformer som er røykrelaterte, sier en av landets fremste kreftforskere.

 • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over fire år gammel

I en studie publisert i det prestisjetunge tidsskriftet JAMA Internal Medicine har forskere funnet at halvparten av alle dødsfall ved tolv ulike krefttyper skyldes røyking. Av totalt 345.962 kreftdødsfall i USA i 2011, skyldes 167.805 røyking.

– Vi har gjort store fremskritt mot tobakksepidemien i USA, men det er fortsatt mye jobb som må gjøres, sier forsker og studiens hovedforfatter Rebecca Spiegel.

Krefttypene som i størst grad forårsakes av røyking, er kreft i lunge- og luftveier, ifølge studien. Dødsfall ved disse krefttypene utgjorde totalt 80 prosent av alle kreft-dødsfallene.

Les også: Frykter økt alkoholinntak vil gi flere tilfeller av kreftverstingene

De tolv krefttypene som er vist å være forårsaket av røyking, er ifølge studien kreft i lunger, tykktarm, endetarm, munnhulen og halsen, spiserøret, stemmebåndet, magen, bukspyttkjertelen, blæren, nyrer og livmor. Også blodkreft er knyttet til røyking.

Forskerne brukte data fra 346.00 voksne i alderen 35 og over, som døde av disse tolv krefttypene i 2011.

Mener politikerne må åpne øynene

En av landets fremste kreftforskere, Inger Torhild Gram mener helseeffektene av røyking ikke kan overdrives nok.

DØDELIGERE ENN ANTATT: Ifølge kreftforsker og professor i forebyggende medisin ved Norges arktiske universitet (UiT), Inger Torhild Gram finner man stadig flere krefttyper som knyttes til røyking. Foto: , Privat

– Studien viser at røyking er enda mer dødelig enn vi tror. Utsagnet «alle vet hvor farlig det er å røyke» stemmer overhodet ikke. Selv vi som driver med røyking og kreftforskning til daglig blir overrasket når vi ser slike resultater. Jeg håper studien kan være med å få dagens politikerne til å innse at røykesluttpreparater må komme på blå resept på samme måte som blodtrykkssenkende medisiner, sier Gram, som er professor i forebyggende medisin ved Norges arktiske universitet (UiT).

Grafikk: Slik påvirkes kroppen av røyken

Hun mener det er stort behov for slike data.

– En grunn til at vi trenger oppdaterte studier er at vi finner stadig flere kreftsykdommer som er røykerelaterte. Et slikt eksempel er tarmkreft som er den hyppigste kreftsykdommen i Norge når vi ser begge kjønnene under ett. Vi måtte forske på dette i 50 år før det ble slått fast at også tarmkreft er røykerelatert.

Utløser 4000 kjemiske stoffer

Ifølge tobakksforsker Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), utløses om lag 4000 kjemiske stoffer når tobakksrøyk forbrennes i gloen fra en sigarett på 700 grader.

– Blant disse er ca. 70 identifisert som kreftfremkallende. Blant de om lag 50 følgesykdommene fra langvarig sigarettrøyking er cirka 20 dødelige, sier Lund.

De har klart det: Våre beste røykeslutt-tips (VG+, krever innlogging)

70 STOFFER: Tobakksforsker Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) forteller at en sigarett inneholder 70 kjemiske stoffer som er kreftfremkallende. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Da han begynte som tobakksforsker for knappe 30 år siden var anslaget at en av fire røykere, som begynte i tenårene og fortsatte utover 40–50 årsalderen, ville komme til å dø fra en røykerelatert sykdom, forteller han.

– Resultater fra en prospektiv undersøkelse av britiske leger viste kort tid etter at andelen måtte økes til en av tre. Så ble disse britiske legene observert i nye ti år, og da viste resultatene at halvparten av røykerne hadde en overdødelighet. Nå er det gått nye ti år, og flere epidemiologiske undersøkelser indikerer at risikoanslaget igjen må økes – denne gang til to av tre, sier Lund, og legger til:

– Langvarig sigarettrøyking er altså langt farligere enn hva vi antok bare for noen tiår siden. Trøsten får være at andelen røykere går ned og at inntaksmetodene for nikotin i økende grad skjer fra mindre farlige alternativer som snus og e-sigaretter.

I dag anslår man at rundt 13 prosent av befolkningen røyker daglig, sammenlignet med 27 prosent i 2003, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Vanligste årsaken til for tidlig død

Ifølge Kristin Byrkje, spesialrådgiver i Kreftforeningen, er det anslått at røyking forårsaker et sted mellom 80 og 85 prosent av all lungekreft.

– Røyking er svært helseskadelig og er den viktigste årsaken til for tidlig død i Norge som kan forebygges. Hvert år dør om lag 6.600 personer som følge av røykerelaterte sykdommer, hvorav mange dør av kreft.

Byrkje viser til en studie som konkluderte med at 4.300 krefttilfeller i Norge kunne vært unngått uten tobakk.

Hun tror de fleste som røyker er kjent med at det kan føre til alvorlige helseskader som lungekreft, men at det ikke er like godt kjent at røyking er forbundet med mange andre typer krefttyper.

Les også

 1. Stopper reklamering for e-sigaretter

  Helsedirektoratet går inn for å fjerne bilder og positiv omtale av e-sigaretter.
 2. Røyking dreper to av tre røykere

  To av tre røykere vil dø av uvanen hvis de ikke stumper sigarettene. Trøsten er at flere inntar nikotin på mindre…
 3. Frykter økt alkoholinntak vil gi flere tilfeller av kreftverstingene

  Dersom alkoholforbruket vårt fortsetter å øke slik det har gjort de siste årene, vil mange flere enn i dag få tarmkreft…
 4. Slik påvirkes kroppen av røyken

  At røyking øker risikoen for lungekreft er intet nytt. Men at det også kan svekke synet og gi mentale lidelser, er for…

Mer om

 1. Helse
 2. Tobakk
 3. Kreft

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ny studie om lungekreft overrasker forskerne

 2. Pluss content

  Forskere: Helserisikoen av snus er undervurdert

 3. Ny svensk studie: Snus øker ikke risikoen for kreft i bukspyttkjertelen

 4. Nye tall: Kreft med spredning oppdages ofte for sent

 5. Pluss content

  Ny forskning: Slik kan du forebygge kreft

Fra andre aviser

 1. 95.000 nordmenn kan unngå kreft de neste 30 årene ved total røykeslutt

  Aftenposten
 2. Røyking tar livet av stadig flere kinesiske menn

  Fædrelandsvennen
 3. Det er på tide med et totalt røykeforbud

  Aftenposten
 4. Nei, kampen mot røyking er ikke vunnet

  Bergens Tidende
 5. Forsker: – Helsegevinsten er enorm ved å gå fra røyk til snus. Det er myndighetene lite villig til å opplyse om.

  Bergens Tidende
 6. Forsker: – Helsegevinsten er enorm ved å gå fra røyk til snus. Det er myndighetene lite villig til å opplyse om.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder