I SØKELYSET: Det er RELIS Sør-Øst ved Rikshospitalet som de siste ukene har sett nærmere på en ingrediens som blant annet finnes i kosttilskuddene Vitaepro og Flex. RELIS (regionalt legemiddelinformasjonssenter) jobber med å sikre produsent-uavhengig informasjon om medisiner, og håndterer også meldinger om bivirkninger. Foto: Frode Hansen ,

Legemiddelorgan om stoff i kosttilskudd: Advarer gravide å bruke det

Frykter påvirkning på andre legemidler

Finnes blant annet i Vitaepro

Et uavhengig, offentlig legemiddelorgan advarer nå både gravide og folk som går på visse typer medisiner mot et ekstrakt som finnes i kosttilskuddene Vitaepro og Flex.

  • Karoline Flåm
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er Relis Sør-Øst som kommer med advarselen, etter å ha gjennomført en kartlegging av hvordan en av ingrediensene i kosttilskuddene kan virke inn på effekten av medisiner.

– Bakgrunnen for undersøkelsen er at mange leger og pasienter har vært usikre på om det er greit å ta Vitaepro samtidig som man går på medisiner, sier seksjonsleder Tone Westergren i RELIS Sør-Øst til VG.

I forbindelse med kartleggingen, advarer imidlertid RELIS også gravide og kvinner som ønsker å bli gravide mot kosttilskudds-ingrediensen.

RELIS Sør-Øst har gjennomgått en rekke studier der man har sett på effekten av «boswellia serrata» - et harpiks-ekstrakt fra et tre som vokser i Afrika og Asia og som har vært mye brukt innen tradisjonell medisin. Ekstrakten finnes i blant annet Vitaepro og Flex, og er også å få kjøpt i ren tilskuddsform.

Sjekk denne: Virker kosttilskudd? (krever abonnement)

– Vi har sett på hvordan dette stoffet virker sammen med legemidler i kroppen, sier lege og klinisk farmakolog, Kari Kjeldstadli.

Hun jobber ved RELIS og ved avdeling for farmakologi på Oslo Universitetssykehus, og har hatt hovedansvar for kartleggingen.

Kan gi feil dose

Kjeldstadli understreker at det foreløpig ikke finnes kliniske studier der man har sett på hvordan stoffet virker inn på legemidler i menneskekroppen - det foreligger kun laboratorieundersøkelser.

Men disse gir likevel grunn til å advare, mener hun:

Studiene tyder nemlig på at boswellia serrata kan påvirke hvordan kroppen håndterer ulike legemidler.

ADVARER: Lege og klinisk farmakolog, Kari Kjeldstadli ved Oslo Universitetssykehus. Foto: Stine Rognstad ,

– Hvis effekten er den samme hos mennesker som den er i disse lab-studiene, så betyr det at man, uten å endre på dosen, kan få enten for høye nivåer av medisinen i kroppen, med risiko for bivirkninger, eller for lave nivåer, med risiko for at medisinen ikke gir effekt, forklarer Kjeldstadli.

Det er særlig folk som går på medisiner med risiko for alvorlige bivirkninger, og der riktig medisin-konsentrasjon i kroppen er viktig, som bør unngå kosttilskudd med ingrediensen Boswellia Serrata, ifølge Kjeldstadli.

Blodfortynnende

– Dette gjelder for eksempel personer som bruker visse blodfortynnende medisiner, som for eksempel warfarin (Marevan). Får man for høyt nivå av warfarin i kroppen, kan det gi økt fare for blødninger.

Kjeldstadli presiserer samtidig:

– Personer som bruker for eksempel warfarin og samtidig tar Vitaepro, bør ikke nå reagere med å slutte helt på egenhånd. De som er i en slik situasjon bør få oppfølging av lege, sier hun.

Fraråder gravide

Også gravide bør, ut i fra et føre-var-prinsipp, styre unna kosttilskudd med boswellia serrata, ifølge legemiddeleksperten i RELIS:

– Vi har ikke eksempler på uheldige effekter av å bruke dette i svangerskap, men det er ikke gjort noen studier på virkningen det kan ha for gravide, så vi kan ikke si med sikkerhet at det er trygt. Vi anbefaler gravide, og kvinner som forsøker å bli gravide, å unngå produkter med boswellia serrata, sier Kjeldstadli.

Må møte i retten

De siste ukene har flere medier satt søkelys på Vitaepro, etter at det både i Sverige og Norge har kommet meldinger om mulige bivirkninger knyttet til kosttilskuddet.

Som VG har skrevet, gjelder det seneste tilfellet en 62 år gammel kvinne som fikk alvorlige helseplager og «varig funksjonsnedsettelse». Nå undersøker Mattilsynet saken nærmere, og vil blant annet se kvinnens plager i sammenheng med flere meldinger om bivirkninger som har kommet i Sverige.

LEDER: Farmasøyt Tone Westergren er leder for RELIS Sør-Øst, senteret for legemiddelinformasjon ved Rikshospitalet. Foto: Paul Sigve Amundsen , VG

11. februar må selskapet bak kosttilskuddet Vitaepro dessuten møte i retten i Sverige - anklaget for villedende reklame.

Les også: Mener norske kosttilskudd-selgere villeder kundene sine

«POSITIVT»: Daglig leder Siv-Katrin Ramskjell i Vitaelab, selskapet bak kosttilskuddet Vitaepro. Foto: Terje Bringedal , VG

POPULÆRT: Kosttilskuddet Vitaepro skal ifølge produsenten ha en rekke positive helseeffekter – blant annet for muskler, ledd, hjertet, immunsystem og energinivå. Det norske selskapet som står bak omsatte for over 200 millioner kroner i 2014. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Produsentene svarer:

Daglig leder Siv-Katrin Ramskjell i selskapet Vitaelab, som står bak kosttilskuddet Vitaepro, sier dette om advarslene:

– Dette er ikke noe nytt. Vi har i alle år sagt at det er viktig å rådføre seg med lege om man ønsker å kombinere kosttilskudd og medisiner. Vår forskningsavdeling har allerede gjort samme vurdering av alle råvarene vi bruker. Vi ser det som positivt at myndighetene følger opp produktene som er på markedet og at også de kan gi veldokumenterte råd til folk som bruker legemidler.

– Advarer dere gravide og medisinbrukere mot å ta Vitaepro?

– Ved graviditet eller bruk av legemidler anbefaler vi våre kunder å rådføre seg med legen sin. Dette gjelder alle kosttilskudd vi selger og er også tydelig merket på emballasjen. I tillegg presiserer vi at kosttilskudd ikke skal erstatte legemidler.

Også Vitamail selger kosttilskudd med ingrediensen boswellia serrata:

– Vi anbefaler alle som går på medisiner om å ta kontakt med lege før de begynner å ta kosttilskuddet Flex. Vi oppfordrer også til å ta spesielt forbehold hvis man går på medisiner for høyt blodtrykk eller hjerte- og karsykdommer. Også gravide anbefales å sjekke med lege først, sier kommunikasjonsrådgiver Magnus Nygren Syversen i kosttilskuddsprodusenten Vitamail.

Han medgir at advarslene ikke står på selve pakningen til kosttilskuddet.

– Det står på nettsidene våre, i vilkårene, og det fremgår tydelig i en tekstmelding som kundene våre må trykke «OK» på før de blir kunde. Dette er også noe alle våre selgere på stands og på telefon må opplyse om, sier han.

Husker du denne? Friske Marie (21) lot seg teste på private klinikker som driver med kosttilskudd. Legemiddelverket sjekket kosttilskuddene: - Helt ubrukelige

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder