BLOGGHJELP: Kristine Getz skriver om kampen mot spiseforstyrrelsene på sin egen blogg. Foto: Privat

Kristine (27) blogger seg frisk

(VG Nett) Kristine Getz (27) har slitt med spiseforstyrrelser i ti år. Nå blogger hun om sykdommen for å hjelpe andre - og seg selv.

  • Anders Park Framstad

Artikkelen er over ni år gammel

DinosauUng.no - offentlig og kvalitetssikret informasjon for ungdom

- Utad var jeg fornøyd og ambisiøs, men få visste hvordan jeg egentlig hadde det. Men en av de tingene som skulle til for å bli frisk var å være ærlig om hvem jeg er, sier Kristine Getz.

For tre måneder siden opprettet hun bloggen Dinosau. Hun mener at bloggingen har vært et viktig hjelpemiddel i kampen for å bli frisk.

- Jeg har fått mye støtte, og bloggen har hjulpet meg å holde riktig fokus. Jeg kan stresse livet av meg etter å ha delt noe veldig flaut eller personlig, og så få en kommentar eller mail av en som sier: «Akkurat sånn har jeg det også». Det hjelper å vite at man ikke er alene, sier hun.

Deler erfaringer

Som anorektiker opplevde Getz at folk generelt har mangelfulle kunnskaper om sykdommen. Etter at bloggen ble en realitet, har flere av leserne fortalt om lignende problemer.

- Jeg har fått tilbakemeldinger i bloggen fra jenter som har vist foreldre og venner mine innlegg og blitt møtt med mer forståelse, sier hun.

Hun mottar mange tilbakemeldinger, både fra gutter og jenter som sliter med bulimi og anoreksi.

- Vi deler erfaringer og støtter hverandre. Jeg kan gi litt tips om hva som har hjulpet meg å komme på rett spor. Vi minner hverandre om at målet er å bli frisk, og hvorfor det er viktig.

Skeptisk

- IKKE UVANLIG: Runi Børresen er ekspert på spiseforstyrrelser. Foto: SCANPIX

Førstelektor Runi Børresen er ekspert på forebygging og spiseforstyrrelser ved Høgskolen i Buskerud. Hun forteller at det er mange unge som velger å dele sine spiserelaterte problemer på nettet.

- Det er litt forskjellig om de står fram med navn, men hvis du ser på for eksempel ung.no er det mange spørsmål og svar som henviser til blogger, opplyser hun.

Ung.no er en nettbasert informasjonskanal drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les også:Danske ungjenter besatt av å sulte seg

Børresen mener at blogging om spiseforstyrrelser både kan være positivt og negativt.

- Jeg er generelt skeptisk til å dele private ting på nettet. Hvis man har et bevisst forhold til hva man ønsker å formidle og hva man ønsker å få ut av det, kan det fungere bra for noen. Men noen ganger kan man også få negative kommentarer og råd som ikke er særlig gode, eller kanskje til og med farlige og helseskadelige, sier hun.

Advarer

Kristine Getz har bare fått positive tilbakemeldinger på sin blogg, men er enig i at det er både fordeler og ulemper ved bloggingen.

- Det har med vinklinger å gjøre. Jeg er veldig påpasselig med å aldri å oppgi vekt og BMI, og oppfordrer de som kommenterer til å følge mitt eksempel. Jeg vet at mange sammenligner seg, og at man kan trigges av hverandre. Men jeg har vinklet min blogg positivt, med fokus på å ville bli frisk, mener hun.

Hun advarer likevel folk i samme situasjon mot blogglivet.

- Til tross for at det har vært givende er det likevel tøft. Jeg har vært redd for å bli definert som syk. Og når man først går ut, så er det jo ingen vei tilbake. Så man må tenke seg godt om. Jeg tror det aller viktigste er å være ærlig med dem rundt seg, og fortelle at man trenger hjelp og støtte, sier Getz.

- Arena for å lufte problemer

Daglig leder Rafiq Charania i blogg.no, som er Norges største bloggsamfunn, forteller at det siden de startet opp for syv år siden har vært en rekke blogger med spiseforstyrrelser som tema.

- Å ha en arena der man kan lufte sine problemer kan være bra så lenge det er en positiv dialog eller man får støtte i saker man ikke tør ta opp med andre, mener han.

Nettstedet opplever også at brukere oppretter blogger der spiseforstyrrelser promoteres. Charania opplyser at omfanget av dette er lite.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder