- Presset av skjønnhetsideal

Hver 4. jente opptatt av å bli penere

Hver fjerde svenske jente mellom 11 og 16 år føler seg presset av de skjønnhetsidealene som blir presentert gjennom mediene.

 • Harald Berg Sævereid

Artikkelen er over 15 år gammel

I en stor undersøkelse i regi av den svenske regjeringen sier ni av ti ungdommer at det er viktig å være pen.

Av de drøyt 1700 ungdommene mellom 11 og 16 år som deltok i undersøkelsen, var det bare åtte prosent av guttene som følte seg presset av skjønnhetsidealene som presenteres i ukeblader og dagspressen.

- Dette er ikke overraskende resultater, og jeg tror at dette er tall som samsvarer godt med norske forhold, sier professor ved Norges Idrettshøgskole, Jorunn Sungot Borgen.

- Å se godt ut er blitt viktigere for mange enn hvordan de går kledd. Å hevde at dette ikke er medienes ansvar, blir bare for dumt. Det betenkelige er at de som ligger langt fra skjønnhetsidealene, plages av dårligere selvfølelse, sier Sungot Borgen.

- Dette er forstemmende å høre, og det er åpenbart at også vi i mediene er med på å bidra til å øke dette presset, sier sjefredaktør i Kvinner og Klær, KK, Kjersti Løken Stavrum.

- Selv i en tid hvor jenter aldri har hatt så store kunnskaper og så høy utdannelse, og vi slik sett burde vite bedre, så legges det enorm vekt på utseende. Fokus på det ytre gjennomsyrer hele vårt samfunn.

Vi må jobbe for å ansvarliggjøre dem ungdommen ser på som idealer; fotomodeller, idrettsfolk og andre som opptrer som forbilder, sier ukeblad-redaktøren.

Gutter mer fornøyd

I undersøkelsen kommer det fram at det er tydelige forskjeller på jenter og gutter.

Bare 12 prosent av jentene er godt fornøyd med sitt utseende, og drøyt 55 prosent er sånn passe fornøyd med slik det ser ut.

Av guttene, mellom 11 og 16 år, var 27 prosent av dem godt fornøyd med hvordan de ser ut. Her var også 55 prosent passe fornøyd med utseendet.

Når det gjelder hva som påvirker dem mest når det gjelder utseende, kommer det også fram en stor forskjell mellom kjønnene. Moteblader, reklame, film og TV har vesentlig større påvirkning på jenter enn de har på det motsatte kjønn.

- Dette handler om å se bakom tallene, og forstå hvordan medier og foretak bedriver sitt arbeid, og at de faktisk er i stand til å få unge jenter å føle seg utilstrekkelige og usikre, sier Sara Damber, som leder undersøkelsen på vegne av den svenske regjeringen.

Flere artikler

 1. Jenter i tiende klasse sliter mest med selvbildet

 2. Unge kvinner fornøyd med utseendet

 3. Svenske ungdommer sier de drikker mindre

 4. Dataspillere sunnere enn sitt rykte

 5. Svensk undersøkelse: Få kjønnsforskjeller blant unge pornobrukere

Fra andre aviser

 1. Rødgrønne vil ha vekk jentepress

  Aftenposten
 2. Over 4000 jenter i Agder er ikke fornøyde med kroppen sin

  Fædrelandsvennen
 3. - Uekte bilder pushes på ungdom

  Aftenposten
 4. Kropp og rus er vanskelig

  Fædrelandsvennen
 5. Unge i Agder opplever mer stress

  Fædrelandsvennen
 6. Sterke gutter, slanke jenter

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no