LITE SALG: Salget av angrepiller utenom apotek er foreløpig svært lavt, viser nye tall. Foto: Aftenposten

Nesten ingen kjøper angrepiller i butikken

(VG Nett) Til tross for at det fra 1. januar ble tillatt å selge angrepiller og allergimedisin i supermarkeder, er salget foreløpig minimalt.

Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

I årets første kvartal ble bare tre prosent av alle angrepiller omsatt utenfor apotek, mens andelen for allergimedisin var enda lavere med én prosent.

Les også: Vil ha selvplukk for legemidler

Det viser seg også at svært få butikker har pillene tilgjengelig for salg.

- Tungvint

FHI skriver at dette kan skyldes at det tar tid å få de nye varene på plass hos grossistene, men at det også er en mulighet for at forretninger rett og slett ikke ønsker å selge angrepiller og allergimedisin.

Direktør i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon, Thomas Angell, tror pillene er en tungvint vare for butikkene å omsette.

- Det er krav om manuelt salg og 18-årsgrense slik at dette kanskje gjør at man vegrer seg for å gjøre dette for omfattende, sier Angell til VG Nett.

Han sier også at kundene ikke nødvendigvis er vant med å få denne type varer på butikken.

- Kunden ønsker kanskje å få en mer profesjonell rådgivning på denne type preparater og det er kanskje ikke så morsomt å kjøpe angrepille hos datteren til naboen. Man føler seg kanskje mer anonym i apotek, sier Angell.

Han tror derimot at å innføre selvplukk av legemidler og oppheving av aldersgrensen vil gjøre ordningen langt mer lukrativ for både butikker og for kundene.

VGD: Diskuter helsespørsmål her

Å gjøre nødprevensjon tilgjengelig for salg i supermarkeder var opprinnelig et forslag fra Statens Legemiddelverk fra 2006, som ble vedtatt av helseminister Bjarne Håkon Hanssen like før jul i fjor.

Les helseministerens blogg her

KrF mot butikksalg

Det er derimot flere som har vært mot forslaget. KrFs Laila Dåvøy uttalte i vinter at hun var svært skuffet over at angrepillen skulle bli lettere tilgjengelig.

- Angrepiller er ikke for meg en prevensjonspille, men en hormonbombe, sa hun til VG Nett i desember.

Legeforeningen var derimot positive til regelendringen.

De nye reglene for salg av medisiner fra vanlige butikker åpnet også for at man fra 1. januar kunne selge hydrokortison mot eksem og utslett og legemidler mot halsbrann, men ingen butikker har så langt valgt å benytte seg av dette tilbudet.

Det er foreløpig 18 års aldersgrense for å kjøpe angrepillen i butikken, men Statens Legemiddelverk vurderer nå om man skal oppheve denne aldersgrensen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder