KAN HA LØST GÅTEN: Olav Mella og Øystein Fluge, leger ved Haukeland universitetssykehus, har i all hemmelighet gjennomført et studie på ME-syke. To av tre ble bedre. Foto: Tor Erik H. Mathiesen, Haukeland universitetssykehus
KAN HA LØST GÅTEN: Olav Mella og Øystein Fluge, leger ved Haukeland universitetssykehus, har i all hemmelighet gjennomført et studie på ME-syke. To av tre ble bedre. Foto: Tor Erik H. Mathiesen, Haukeland universitetssykehus

Ny forskning: ME-pasienter kan bli friske med kreftmedisin

HELSE

(VG Nett) En ny studie fra Haukeland sykehus viser at ME-pasienter kan bli friske ved hjelp av kreftmedisin.

  • Sigrid Helene Svendsen
Publisert: Oppdatert: 20.10.11 20:43

To kreftleger ved sykehuset har gjennomført et forsøk på 33 norske ME-pasienter, skriver TV 2.

- Resultatene viser at behandlingen med Rituximab har gitt klar forbedring hos omtrent to tredjedeler av pasientene, sier Olav Mella professor og avdelingsoverlege ved sykehuset i en pressemelding.

Flere av pasientene som ble behandlet skal ha blitt helt friske.

Han og Øystein Fluge, overlege ved sykehuset, behandlet pasientene med kreftmedisinen Rituximab.

Noen av pasientene har merket forskjell etter 2-3 måneder, mens andre ikke har merket forskjell før det gikk over 12 måneder.

- To av pasientene har ikke fått tilbakefall etter mer enn to års observasjon, skriver Haukeland universitetssykehus i en pressemelding.

Overfor TV 2 understreker de imidlertid at de ikke vet hvordan langtidseffektene vil bli, og at det er én av tre som ikke merket noen bedring.

Forskerne mener også dette kan tyde på at sykdommen er en såkalt autoimmun sykdom.

- På bakgrunn av pasientobservasjoner og gjennomgang av litteratur er hypotesen vår at ME i utgangspunktet er en immunologisk, sannsynligvis autoimmun sykdom hos mange pasientar, sier Mella i pressemeldingen.

- Kjempebra

Live Landmark, som holder kurset Lightning Process i Aktiv Prosess, mener resultatene er svært gode og sier nyheten er gledelig.

- Det er kjempebra at enda flere mennesker med diagnosen ME kan få hjelp. Det er mange som lider fryktelig og tilbudene innenfor helsevesenet er omtrent fraværende. Jeg har selv vært ME-syk og ser at studien er oppsiktsvekkende, sier hun til VG Nett.

Hun tør likevel ikke slippe jubelen helt løs.

- Jeg er litt bekymret hver gang noen roper gjennombrudd, det har skjedd før og folk har blitt veldig skuffet. Jeg tror at dette er solid på alle måter, men jeg vet at det må gjøres flere studier som støtter opp om dette, før man kan kalle det et gjennombrudd, sier hun, og legger til at man bør være varsom når man behandler pasienter med medisin som påvirker immunsystemet.

Uklar årsak

Det er usikkert hvor mange som har ME, eller kronisk utmattelsessyndrom, men ifølge TV 2 er det i Norge mellom 10.000 og 15.000 personer.

Det er også uklart hva sykdommen skyldes.

LES OGSÅ: Ikke plass til flere ME-pasienter ved Haukland

Flere forskere har gjentatte ganger kommet med mulige årsaker til sykdommen.

Det har blant annet vært hevdet at ME skyldes et virus, noe britisk forskning har tilbakevist.

Andre har ment at stress mange år tilbake eller magevirus kan være årsaken til den mystiske sykdommen.

I tillegg fikk over 20 personer diagnosen etter at drikkevannet i Bergen ble forurenset i 2004. Andre har hevdet at de ble syke etter at de tok en vaksine som del en av et forsøk mellom 1988 og 1994.

Her kan du lese mer om