PASS PÅ: Plasser datamaskinen slik at ikke smårollingen kan rive den ned og få den over seg, advarer eksperter. Foto: Mattis Sandblad/VG

Småtroll skader seg på datamaskinen

(VG Nett) Skader på småbarn forårsaket av datamaskiner har ført til titusenvis av sykehusinnleggelser i USA.

Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Ifølge BBC har en ny studie slått fast at 78.000 pasienter ble behandlet på sykehus for skader forårsaket av en datamaskin i USA mellom 1994 og 2006.

Kanskje ikke så overraskende er det småbarn under fem år som er mest utsatt, og forskjellige dataulykker har økt kraftig i løpet av trettenårsperioden.

Skadene flest barn har pådratt seg er fallskader i forbindelse med ledninger, eller at de drar ned monitorer som faller ned på dem.

Forskningen er publisert i American Journal of Preventive Medicine.

- Ytterligere forskning behøves etter hvert som dette allestedsnærværende produktet blir stadig mer integrert i livene våre, sier Lara McKenzie som står bak forskningen.

- Pass på løse ledninger

Britiske tall viser at over 2000 barn ble skadet av datamaskiner i 2002, og ett eksempel er med et lite barn som sølte væske ned i en laptop som siden tok fyr.

Foreningen Royal Society for the Prevention of Accidents har sett en tydelig økning skader i takt med at datamaskiner har blitt stadig mer populære.

- Plassér datamaskiner slik at ikke utforskende småbarn kan rive dem ned og som med alt annet av elektrisk utstyr: Vær oppmerksom på løse ledninger, sier en talsperson til BBC.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder