Slik kler du barna riktig

Publisert: Oppdatert: 05.02.08 09:56
HELSE


1.lag
Undertøyet bør være tynt og tettsittende mot kroppen. Ull er meget bra, særlig for de minste, men også superundertøyvarianter av polyester / poly- propylen er godt egnet.

LES OGSÅ:Tenk 3 lag

Nettingundertøy er et godt alternativ. Det kan være vanskelig å få barnestørrelser, men den minste damestørrelsen kan passe for skolebarn. Pass bare på at det ikke er av bomull. Husk at underbukser også er laget av bomull. La heller barna gå uten underbukse, eller få tak i en underbukse som ikke er av bomull. Barn sitter mye på baken, og sammen med hodet er underlivet et av de stedene som barn fortest blir kalde.
HVORFOR?
ULL: Varmer selv om det er fuktig. Svette og tisseuhell vil ikke kjøle barnet. Ull puster slik at huden får luft og tørker fortere.
SYNTETISKE STOFFER:
Trekker ikke til seg fukt, men slipper den igjennom. Fukt blir dermed ikke liggende inntil huden.
UNNGÅ BOMULL!
Bomull egner seg overhodet ikke til å holde på varmen. Både underbukser og t-skjorter er ofte lagd av bomull. Dette er plagg som holder på fukten og blir kalde. Bomullslaget stopper fuktigheten som bør bli transportert ut og bort fra kroppen til det pustende yttertøyet. Dette er ifølge VGs eksperter stoffet som er årsak til flest kalde barn.

2.lag
Kle barnet i et nytt lag med ullklær eller en fleecedress av syntetiske stoffer eller ull (helst ikke for tykt.) Det er bedre å ha to lag med tynt tøy utenpå undertøyet enn et tykt. Husk at fleece bare er en betegnelse på et utseende. Det sier ingenting om hva det er laget av. Ull og polyester er bra, mens akryl, viskose og bomull bør unngås.
HVORFOR?
Som med undertøyet må også fukten transporteres ut gjennom det pustende yttertøyet. Med flere lag ull er det lettere å regulere barnets temperatur ettersom temperaturen ute stiger eller synker i løpet av dagen.
UNNGÅ:
Det er i dette mellomlaget mange kler på barna en dongeribukse og en college-genser. Tøyet er som oftest av bomull og ødelegger akkurat like mye for fukttransporteringen i tillegg til at det som oftest er unødvendig stive og tunge klær. Fukten blir tatt opp i tøyet og sjansen for at barnet begynner å fryse øker betraktelig.

3.lag
Har barnet på seg to-tre lag med tynne ullklær eller såkalte tekniske klær (syntetiske klær) greier de seg fint med en vanlig parkdress med fôr av ull eller syntetisk materiale utenpå dette.
De gamle parkdressene i bevernylon er blitt erstattet av tynnere tekniske dresser der rørligheten er mye bedre. De nye dressene er i tillegg mer vind- og vanntette og slipper fukten lettere igjennom. En tynn dress med et fôr av fleece eller ull er det beste. Kan fôret i tillegg fjernes, har du en dress som fungerer hele året..
HVORFOR?
Hvis ikke parkdressen puster, hjelper det lite om du har ull eller andre fukttransporterende stoffer helt inn. Fukten
blir i stedet bundet opp innenfor dressen.
UNNGÅ:
Store klumpete dresser som er helt umulig for barna å bevege seg i. Bare det å gå et trappetrinn krever mye bevegelse for et lite barn. Se for deg hvordan det hadde vært for deg å gå opp en trapp der inntrinnet var på høyde med knærne dine!

VOTTER:
Ullvotter holder barna varme på hendene, men er ikke spesielt godt egnet i snøen. Da henger mye av snøen igjen på vottene, og barna tar de gjerne av seg for å leke. Gå for tynne ullvotter inni en vanntett tynn overtrekksvott. Det finnes også ullvotter sydd fast inni en teknisk vott.
LUE:
Hodet er ansvarlig for en stor del av varmetapet. Derfor er en god lue viktig. På de minste barna er en heldekkende lue og hals i ett en god løsning (en såkalt balaklava). Velg ull eller et syntetisk fleece-materiale. Sørg for at luen har et vanntett lag. Luer med øreklaffer er lurt.
HALS:
Hals er tryggere enn skjerf. Barn kan henge skjerfet opp i et klatre-stativ eller lignende ved lek. Velg ull eller syntetisk fleece-materiale.

NB!
Det er bare det innerste laget som skal være ettersittende etter kroppen. Det midterste og ytterste laget skal være lett og ledig og gi god bevegelighet. Ull og luft isolerer og regulerer varmen. Ta ikke på for mye tøy. Det kan redusere be-
vegeligheten og også ullens evne til varme-regulering.

STØVLER:
Bruk fôrede støvler (av typen cherrox) frem til det er minus et par grader. Med tynne ullsokker holder barna seg både tørre og varme selv på litt slapsete føre. Blir det flere minus er en støvel av goretex eller lignende å foretrekke.

HUSK:
Skyllemiddel skader parkdressen:Flere av de store produsentene fraråder skylle-middel fordi dette tetter de pustende porene i dressene som er så viktige for å få fukten ut.
Les den medfølgende vaskeanvisningen nøye.

ULL-FAKTA
Ull er fibrer fra forskjellige saueraser. Cirka halvparten av verdens ullproduksjon kommer fra merinosauen. Merino blir også brukt som betegnelse for alle finere ulltyper. Ullfibrenes overflate er dekket av skjell som ligger over hverandre som takstein. Utenpå skjellene ligger en tynn hinne. Denne gjør overflaten vannavstøtende, men gjennomtrengelig for vanndamp. Tekstiler av ullfibrer inneholder mye luft, tekstilene får dermed en spesielt god varmeisolerende evne. Ullfibrene kan ta opp relativt store mengder fuktighet fra den omgivende luften. Ull er den minst brennbare av naturfibrene. Kilde: Store Norske Leksikon

Her kan du lese mer om