- Tran førte til flere beinbrudd

(VG Nett) Tran ga dårligere beinmasse og økt fare for beinbrudd, viser en ny studie.

 • Geir Arne Johansen (DinSide Helse)

Artikkelen er over 12 år gammel

VEKKER OPPSIKT: Forskere har avdekket at tradisjonell tran gir dårligere beinmasse hos godt voksne. Foto: Stockxpert

Det er en fersk NTNU-studie som avslører det mildt sagt oppsiktsvekkende resultatet: Inntak av tran som var produsert før 2001 svekket beinmassen.

- Dette er et mytesprengende funn. De som tok tran daglig i oppveksten har mer enn dobbelt så stor fare for å utvikle osteoporose, beinskjørhet, enn de som ikke tok tran, sier førsteamanuensis ved NTNU og lege Siri Forsmo til Adresseavisen.

Hun mener funnet er paradoksalt, fordi man i mange år har anbefalt tran for en god beinhelse.

- Jeg ble veldig overrasket. Vi har jo trodd at tran var så sunt, sier Forsmo.

Motsatt effekt

Helt siden 1800-tallet har nordmenn brukt tran som helsefremmende middel. Og det var nettopp den gode effekten tran har på eldre kvinners beinmasse medisinstudent Sigurd Kjørstad Fjeldbo ville demonstrere i sin hovedoppgave. I stedet ble altså det motsatte bevist.

Fjeldbo gjennomgikk svar og data fra 2500 kvinner i alderen 50 til 65 år, som hadde deltatt i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT 2) samt en oppfølgingsstudie i 2001.

- Det er en helt klar sammenheng mellom hvor ofte kvinnene har tatt tran i oppveksten og hvor lav beintetthet de har. Jo oftere de har tatt tran, jo dårligere beinmasse. De som aldri hadde tatt tran hadde betydelig større beintetthet enn de andre, sier Fjeldbo og Forsmo.

Så mange som 90 prosent av de spurte kvinnene hadde tatt tran enten uregelmessig, bare om vinteren eller daglig hele året.

For mye A-vitamin

Det høye innholdet av A-vitamin i tran produsert før 2001 synes å være årsaken til den svekkede benmassen, selv om tran også er rik på D-vitamin, som er bra for skjelettet.

- D-vitaminet hjelper kroppen å ta opp kalsium som er viktig for styrking av skjelettet. Men vi antar at for mye A-vitamin konkurrerer ut D-vitaminet slik at det ikke virker som det skal, sier Forsmo til Adresseavisen, og understreker at det er mye man ikke vet om årsakssammenhengene.

Ifølge Forsmo kan det høye A-vitamininntaket man har fått gjennom tran, være en medvirkende årsak til at Norge er på verdenstoppen i beinskjørhet.

Tall fra Helsenytt viser at 9000 nordmenn rammes av lårhalsbrudd hvert år.

- Positive virkninger

- Vi har ikke studert forekomsten av beinbrudd blant dem vi har undersøkt. Men dårligere beinmasse vil gjøre at beinet brekker lettere, sier Forsmo.

Forskerne ønsker imidlertid ikke å advare mot å ta tran.

- Vi advarer ikke. Tran har mange positive virkninger på kroppen, blant annet med fettsyrer som er godt mot hjerte- og karsykdommer, sier Forsmo til Adresseavisen.

Visste du at tidligere i år vant en ny norsk omega-3 juice uten fiskesmak pris for beste innovative drikk på verdens største mat- og drikkemesse?

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Slik styrker du skjelettet ditt

 2. Pluss content

  Kirsti (64) var beinskjør – vant VM-medalje i styrkeløft

 3. Ny forskning: Vitaminet som holder deg ung

 4. Fete menn mangler D-vitaminer

 5. Munnen sladrer om sykdom

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder