KRITISK: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk er kjent med de innrapporterte bivirkningene hos voksne, men mener de ikke kan vitenskapelig bevises. Foto: Berit Roald/Scanpix

93 vaksineofre krever erstatning

Kraftig økning den siste uken

På bare én uke har kravene om erstatning etter narkolepsi hos barn økt fra 20 til 30 tilfeller.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

VG fortalte i går at 35 barn har fått narkolepsi etter massevaksineringen mot svineinfluensa høsten 2009. Nå øker antallet erstatningskrav etter vaksineskader kraftig.

- Alvorlige skader

I løpet av den siste uken har antallet barn under 18 år med narkolepsi steget fra 20 tilfeller til 30 saker til behandling hos Norsk Pasientskadeerstatning.

Hittil har seks barn med narkolepsi fått medhold i sine klager.

- Dette er ganske alvorlige skader. Barn som har mistet muskelstyrke i en eller flere muskelgrupper og akutt faller i søvn nesten uansett hva de holder på med. Man kan tenke seg hvor vanskelig livet blir med denne typen problemer, sier kommunikasjonsrådgiver Torill Svoldal Stæhr.

- Dersom disse skadene blir langvarig, vil det føre til store erstatningsutbetalinger.

- Hvor store beløp snakker vi om?

- Vi jobber med dette nå, og det vil være individuelt etter hvor omfattende og varige plager barnet har, sier Stæhr til VG.

Smerter og pustebesvær

Det er seks voksne som har søkte erstatning fordi de mener å ha fått narkolepsi etter vaksinen. Ingen av disse er ferdig behandlet ennå.

ER DU RAMMET AV DETTE? KONTAKT VGs JOURNALISTER

Totalt har 93 nordmenn bedt om erstatning på grunn av skader fra Pandemrix-vaksinen.

I tillegg til narkolepsi, dreier de fleste klagene seg om smaks- og luktesans, smerter og betennelsestilstand, infeksjoner, pustebesvær, muskel- og leddsmerter, hørselstap, øresus, tretthet, ansiktsnervelammelse og svimmelhet.

Hittil har fire voksne fått rett på erstatning for andre skader, knyttet til selve sprøytestikket.

De fire skadede har:
** Smerter og betennelsestilstand
** Forverring av nevrologisk tilstand med økte lammelser
** Lokal infeksjon
** Utvikling av regionalt smertesyndrom

Norsk Pasientskadeerstatning sier det er vanlig at antallet erstatningskrav fra pasienter og pårørende øker etter medieomtale.

- Kan ikke bevises

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk er kjent med de innrapporterte bivirkningene hos voksne, men mener de ikke kan vitenskapelig bevises.

- Vi har ikke funnet noen data som tyder på at disse narkolepsitilfellene har sammenheng med influensavaksinen, sier han til VG.

Ifølge Madsen har voksne generelt en større risiko for å utvikle narkolepsi enn barn.

- Vi er nå i gang med en utredning som tar utgangspunkt i hvor sannsynlig det er at narkolepsitilfellene skyldes vaksinen, eller om sykdommen kan ha oppstått tilfeldig.

- Fortsatt trygt for voksne

Utredningen tar ifølge Madsen utgangspunkt i alle innrapporterte bivirkninger fra fastleger, som lagres i en internasjonal database.

- Dette materialet skal vi nå gå inn og granske, for å danne oss et helhetlig bilde av situasjonen.

- Du har tidligere uttalt at Pandemrix er en trygg vaksine. Mener du fortsatt det?

- Ja, vi mener fortsatt den er trygg for voksne. Men vi anbefaler den ikke lenger til barn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder