KJEMPER: Inger Lene Grostøl (32) kjemper for sin egen og andre MS-pasienters rett til en behandling som i utlandet har gjort pasienter nesten friske. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Helseministeren vil ikke bruke ekstra millioner: Høie hjelper ikke MS-syke Inger Lene

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke bruke ekstra millioner på å skaffe MS-pasienter stamcelletransplantasjon. De må vente på plass på Haukeland, eller søke om å få utenlandsbehandling dekket, mener han.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Inger Lene Grostøl (32) har en aggressiv multippel sklerose og er godkjent for stamcelletransplantasjon ved Uppsala Akademiska Sjukhus i Sverige. Der er overlege Joachim Burman ledende i Europa på behandlingen.

I Norge ligger man langt bak Sverige, som startet med behandlingsformen for ti år siden. Selv om stamcelletransplantasjon siden 2008 har vært en del av de europeiske retningslinjene for behandling av multippel sklerose, er man først nå i ferd med å starte opp tilbudet i Norge.

Den norske tregheten har ført til at minst 20 MS-pasienter har kjøpt stamcelletransplantasjon utenlands for opptil en million kroner. Det har ikke Inger Lene råd til. Selv om hun passer rett inn i beskrivelsen av Burmans ønskepasient, kan ikke familien med to barn og splitter nytt hus betale 750 000 kroner som det koster for utenlandske pasienter i Uppsala. Ifølge doktorgraden til Joachim Burman blir nesten ni av ti pasienter symptom- og medikamentfrie etter behandlingen.

UTFORDRER HØIE: Torgeir Micaelsen (AP) vil ha tilbudet om stamcelletransplantasjon raskt igang. Foto:Bjørn Sigurdsøn, NTB/Scanpix,

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen mener helseministeren bør sette ned et forskningsbasert behandlingsprosjekt raskets mulig og sørge for særskilt finansiering. Hvis ikke helseministeren selv vil foreslå det, vil Micaelsen som er andre nestleder i Helsekomiteen, selv foreslå dette for Stortinget.

Den oppfordringen følger ikke helseminister Bent Høie.

– Kunnskapssenteret for helsesektoren er i gang med å lage en oppsummering av erfaringene fra andre land. Det skal gjøres en faglig vurdering om dette skal gå fra å være en utprøvende behandling og til en anbefalt behandling på samme måte som i Sverige, sier helseministeren til VG.

Inger Lene Grostøl er tatt av bremsemedisiner fordi kroppen hennes ikke lenger tåler dem. Hun har fått beskjed fra sin nevrolog at ett MS-angrep til kan gjøre henne funksjonshemmet og etter hvert ufør. Hun håper at hun blir en av de første som behandles på Haukeland Universitetssykehus som skal nasjonalt ansvar for stamcelletransplantasjon av ms-pasienter. Etter nyttår må hun igjen begynne på nye bremsemedisiner.

– Hvordan skal du sørge for at disse pasientene raskt får tilgang til stamcelletransplantasjon?

– Helse Bergen som har nasjonal kompetansetjeneste for MSD har nå igangsatt arbeidet med å få vurdert denne behandlingen som ny behandlingsmetode i det etablerte godkjenningssystemet. I den forbindelse vil kunnskapssenteret gjøre en oppsummering av forskningen fra andre land. Det som mangler for å komme i gang, er å få denne godkjenningen, sier Bent Høie.

BLAR IKKE OPP: Helseminister Bent Høie vil ikke bruke ekstra midler på MS-pasienter som venter på å bli stamcelletransplantert i Norge. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

– Seksjonsoverlege Aymen Busra Ahmed ved Haukeland Universitetssykehus sier til VG at de må bygge flere isolatrom for å kunne ta imot pasienter fra hele landet. Utbyggingen er beregnet til på koste femti millioner kroner. Inntil isolatkapasiteten er økt, kan Haukeland bare ta imot et fåtall MS-pasienter. Hvordan skal utbyggingen finansieres?

– Det må Helse Bergen og Helse Vest vurdere ut fra sitt budsjett, sier Høie.

Medisiner som bremser multippel sklerose koster rundt 250.000 kroner pr år. Totalkostnadene for trygd, hjelpemidler, medisiner og oppfølging av helsevesenet for en MS-pasient ender fort på en million kroner i året.

– Er det aktuelt å kjøpe behandlingsplasser utenlands inntil tilbudet er på plass i Norge?

– Det må fagmiljøet vurdere for hver enkelt pasient. Man kan søke om å få dekket behandling utenlands og det vil være en individuell vurdering. Det er medisinere og ikke politikere som skal velge hvilken metode som er best egnet for den enkelte pasient, sier Høie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder