GOD EFFEKT: Både lett og hard aktivitet har en beskyttende effekt mot demens, viser en ny studie. Her er en gruppe med menn avbildet på en trening for eldre hos Norske Studenters Roklubb på Bygdøy i Oslo i 2008. Foto:Espen Sjølingstad Hoen,VG

Trening kan beskytte mot demens

Jevnlig fysisk aktivitet kan føre til at man unngår demens når man blir eldre, ifølge en ny norsk studie.

Artikkelen er over fem år gammel

Studien, som er gjennomført av Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo, har undersøkt effekten av trening for å unngå demens, skriver Dagsavisen.

I underkant av 30.000 nordmenn i alderen 65 til 80 år ble spurt om spørsmål knyttet til trening, og gjennom informasjon fra Dødsårsakregisteret kunne man se hvem som døde med demens.

– Vi fant ut at både lett og hard aktivitet hadde en beskyttende effekt i forhold til å få demens. Det positive er at du kan gjøre noe selv for å forebygge demens. Det viktigste er å være i jevnlig aktivitet hver dag, sier postdoktor Tor Atle Rosness til avisa.

LES OGSÅ: Norske forskere kan være nære alzheimer-gjennombrudd

Årsaken er at når blodet pumper i kroppen, vil det komme nok oksygen til hjernen. Dersom man er for stillesittende, vil det ikke komme nok energi til hjernen, noe som kan være skadelig i lengden.

– Hjertet og hodet må samarbeide. Hvis man jevnlig blir litt svett – og får hjertet til å banke litt hardere – da holdes blodomløpet i gang, sier Rosness.

I september omtalte VG et studie fra organisasjonen Alzheimer's Disease International som viste at demens og sosiale faktorer som lav utdanning følger hverandre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder